Economie

Nederlandse boeren betalen recordboete voor te veel geleverde melk

DEN HAAG. De Nederlandse melkveehouders moeten over het op 31 maart afgelopen quotumjaar 132 miljoen euro superheffing betalen. De boete op te veel geleverde melk is daarmee de hoogste sinds de invoering van de Europese melkquotering.

Redactie economie
27 May 2014 10:52Gewijzigd op 15 November 2020 10:57
beeld RD
beeld RD

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) maandag heeft bekendgemaakt. Het vorige record dateert uit 1988-1989. Toen betaalden de Nederlandse boeren 91 miljoen euro superheffing. Het totale Nederlandse melkquotum is ongeveer 12 miljard kilo. Tussen 1 april 2013 en 31 maart 2014 werd dat met 474 miljoen kilo overschreden.

Nederland telt ongeveer 18.000 melkveehouders die allemaal een individueel melkquotum hebben. Wie te veel melk aan zijn fabriek levert, betaalt daarvoor een boete van bijna 28 cent per kilo. Veel boeren nemen de boete voor lief. Ze breiden hun productie uit omdat de Europese melkquotering per 1 april 2015 wordt afgeschaft. De vraag naar zuivel is wereldwijd groot. De prijs die de boeren voor hun melk ontvangen is daardoor relatief hoog en ligt nu op ruim 
40 cent per kilo.

De Europese Unie –toen nog EEG– voerde de melkquotering in 1984 in. Doordat de productie werd gesubsidieerd en de interne markt was afgeschermd van de wereldmarkt, was er in Europa destijds een overschot aan melk ontstaan. Nederlandse boeren hebben in de decennia daarna het quotum meestal overschreden. Volgens vakblad Boerderij heeft de superheffing de Nederlandse melkveehouderij sinds de invoering 949 miljoen euro gekost. Ook in het laatste quotumjaar lijkt Nederland af te stevenen op een flinke overschrijding. Volgens het Productschap Zuivel hebben de boeren in april al 1081 miljoen kilo melk geleverd. Dat is 6,7 procent meer dan in april vorig jaar.

Nederland werkt met Oostenrijk en Duitsland aan een voorstel dat de raad van Europese landbouwministers volgende maand moet overhalen om dit laatste jaar van de superheffing af te zien. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) was begin deze maand optimistisch over de kans van slagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer