Strijd om vliegveld lijkt begin van anarchie in Oost-Oekraïne
DONETSK. Een dag na de Oekraïense presidentsverkiezingen heeft het leger pro-Russische separatisten aangevallen in Donetsk. De separatisten vloeken, roken en bellen. Oost-Oekraïne lijkt verder af te glijden naar een obscuur gebied.
De grond trilt vanwege een doffe dreun. Meteen daarna klinken er schoten, terwijl zwarte rook boven het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Donetsk opstijgt. Een gevechtsvliegtuig van het Oekraïense leger cirkelt boven de luchthaven. Vijf pro-Russische separatisten schuilen met volle bewapening achter een auto.
Een dag na de presidentsverkiezingen hebben de pro-Russische separatisten de luchthaven Sergej Prokovjev, vernoemd naar de Russische componist, bezet. Hun redenering luidt: dit is grond van onze Volksrepubliek Donetsk en daarom is het vliegveld van ons. „Vanaf middernacht zijn we in oorlog”, zei Denis Poesjilin, de leider van de bezette regio, volgens Russische persbureaus gisteren.
Treinstation
Als reactie op „de bezetting” heeft het Oekraïense leger de luchtmacht ingezet. Ook op het treinstation wordt gevochten. Voor het eerst bereiken de gevechten hiermee het centrum van de industriële Donbassregio, de gebieden rond Donetsk en Loegansk. Ook in deze laatste regio hebben separatisten een volksrepubliek uitgeroepen. Afgelopen weekend fuseerden de twee tot ”Nieuw Rusland”.
Hoewel hij nog niet is geïnstalleerd, moet de zondag gekozen president Petro Porosjenko vanwege de gevechten in Donetsk meteen aan het werk. Zijn voornaamste taak zal zijn om de rust terug te brengen in Oost-Oekraïne.
Als eerste staat een bezoek aan de Donbassregio op zijn programma, zei hij na zijn verkiezing. Porosjenko verklaarde dat er niet zal worden gesproken met „terroristen.” Op hun beurt hebben de separatisten geen zin om met de aanstaande president in gesprek te gaan. Hij steunde immers de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev, „fascisten” volgens de pro-Russische separatisten.
Porosjenko zei gisteren dat hij Oost-Oekraïne niet laat afglijden naar een land als het Noord-Afrikaanse Somalië, waar de macht van machinegeweren telt. Desondanks lijkt de Donbassregio steeds meer een obscuur gebied te worden. Het geweld kan ook daar elk moment losbarsten.
Privébataljons
Verschillende strijdende partijen, zoals het Oekraïense leger en de separatisten maar ook privébataljons, hebben ieder een deel van de regio in handen. Op wegen staan controleposten waarachter zij zich hebben verschanst.
Na de gevechten op het vliegveld ziet Donetsk er ’s avonds uitgestorven uit. De burgemeester heeft iedereen aangeraden om binnen te blijven vanwege het risico dat het geweld zich uitbreidt. Hij heeft gelijk: als de nacht valt, zijn de doffe dreunen van gevechten in het centrum van de stad te horen.