Politiek

Analyse: Recordwinst voor CU/SGP; anti-Europees geluid zwelt aan

APELDOORN. Het anti-Europese geluid is de afgelopen dagen fors sterker geworden. In Groot-Brittannië en Frankrijk –die tot de grootste lidstaten behoren– eindigden UKIP en Front National op de eerste plaats.

26 May 2014 19:04Gewijzigd op 15 November 2020 10:56
UKIP-leider Nigel Farage. beeld AFP
UKIP-leider Nigel Farage. beeld AFP

Hetzelfde patroon was zichtbaar in andere lidstaten. Zo werd de Deense Volkspartij de grootste, en in Hongarije werd het antisemitische Jobbik tweede.

Ook in Duitsland haalden alternatieve partijen de kiesdrempel. Alternative für Deutschland (AfD) haalde voor het eerst zetels en gaat waarschijnlijk met zeven afgevaardigden naar Brussel en Straatsburg. Ook de neonazipartij NPD heeft een zetel behaald. Voor Duitsland is dit onwennig, omdat Europa daar na de Tweede Wereldoorlog als het ”nieuwe vaderland” geldt.

Het effect van de opkomst van de anti-Europese partijen werkt vermoedelijk vooral op nationaal vlak door. De Franse premier Valls sprak van een „aardbeving.”

De officiële uitslagen voor Nederland die gisteravond bekend werden, kwamen vrij exact overeen met de inschattingen van donderdagavond. D66 was de grootste partij in stemmenaantal, maar het CDA in zetelaantal. De christendemocraten profiteren van een lijstverbinding met CU/SGP.

De CU/SGP-combinatie boekte met ruim 361.000 het grootste stemmenaantal ooit voor het Europees Parlement. In 2009 lag dat op 310.000. De hoogste uitslag tot nu toe was in 1994 met ruim 322.000.

In het Europees Parlement blijven de twee traditionele grote partijen (de christendemocratische Europese Volkspartij en de Socialisten) de meerderheid houden. Maar die meerderheid is kleiner dan in de afgelopen periode. Vooral de EVP viel terug, van 35 naar 28 procent.

De winst voor de anti-Europese partijen is ook niet zonder ironie. Voor diverse van deze groepen geld dat hun kracht (en hun geldbron) ligt in het Europees Parlement. Dat geldt bijvoorbeeld voor UKIP, dat in Groot-Brittannië niet eens in het Lagerhuis zit, en pas vorige week doorbrak in de gemeenteraden. De Duitse AfD heeft nog helemaal geen vertegenwoordigers. Vorig jaar bleef ze bij de Bondsdagverkiezingen net onder de kiesdrempel.

Of PVV-leider Wilders zijn droom van een grote anti-Europese fractie kan verwezenlijken, is de vraag. Voor een officiële fractie in het Europees Parlement zijn 25 zetels nodig van leden uit ten minste 7 landen.

UKIP-leider Farage wil waarschijnlijk niet met het Front National in één fractie, omdat deze partij ontegenzeggelijk de geur van racisme en extreem rechts rond zich heeft. De Duitse AfD is meer eurosceptisch dan anti-Europees (ze is vooral tegen de euro) en zoekt daarom aansluiting bij de Conservatieven & Hervormers (ECR). Aan de andere kant is de NPD weer te extreem voor Wilders en Le Pen, omdat deze partij openlijk refereert aan het nationaalsocialisme.

De Luxemburgse oud-premier Juncker eiste gisteren direct het voorzitterschap van de Europese Commissie op, omdat de EVP de grootste partij is gebleven. De Duitse bondskanselier zal hem morgenavond steunen, als de regeringsleiders daar voor het eerst over spreken. De uiteindelijke beslissing volgt waarschijnlijk pas later.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer