Sisi houdt vastgelopen Egypte in zijn greep
CAIRO (ANP). De presidentsverkiezingen in Egypte, maandag en dinsdag, zijn geen bekroning van de ‘Arabische Lente’ uit 2011. De eerste democratisch gekozen president sinds de militaire staatsgreep van 1952, Mohamed Mursi, werd 3 juli vorig jaar afgezet en opgesloten door generaal Abdel Fatah al-Sisi (59). En hij is nu maarschalk en één van de twee presidentskandidaten. Al-Sisi lijkt zeker van de overwinning.
De enige andere kandidaat is de linkse nationalist Hamdeen Sabahi (59). Hij heeft een lange politieke loopbaan achter de rug en slaagde er in 2012 in bijna 5 miljoen kiezers, vooral in grote steden, achter zich te krijgen. Hij eindigde daarmee als derde. Sabahi heeft net als veel landgenoten de staatsgreep van al-Sisi in 2013 toegejuicht, omdat de regering van Mursi’s Moslimbroeders faalde. Maar nu is hij tegenkandidaat, omdat hij vindt dat al-Sisi de militairen niet weer aan het roer moet plaatsen.
Dat is precies wat al-Sisi wil. Hij heeft de oude orde hersteld, een orde waarin militairen de macht hebben en de economie domineren. Dat doet hij gesteund door rechters die onder de in 2011 ten val gebrachte president Hosni Mubarak zijn benoemd. Zij gruwden van de revolutie en hebben alles gedaan om de regering van Mursi te dwarsbomen. Nu geven magistraten grif doodstraffen en levenslange celstraffen aan alles wat de maarschalk dwarszit, in het bijzonder de Moslimsbroeders die al decennia de tegenpolen van de heersende officieren zijn.
Naar schatting meer dan 15.000 vermeende Moslimsbroeders zijn opgepakt en zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast. In Egypte hebben veel kiezers toch liever weer een militair aan de macht dan een islamist. Maar Mursi viel niet alleen door al-Sisi’s coup van zijn voetstuk. Het uitvallen van de stroom en andere problemen leidden vorig jaar zomer tot grote protesten die Mursi’s ondergang versnelden.
Al-Sisi mag de oppositie succesvol smoren en de Moslimbroederschap hebben uitgeschakeld, de economische problemen zijn alleen maar nijpender geworden sinds zijn coup op 3 juli 2013. De zwaar gehavende economie van het land kan de stroom subsidies waarop een groot deel van de straatarme bevolking is aangewezen, niet meer opbrengen. Deze zomer valt de stroom vaker uit dan vorig jaar, ondanks de bijna 15 miljard euro die Saudi-Arabië in het regime van de maarschalk heeft gestoken. Hij bedankte de Saudi’s uitvoerig. Maar in het economisch vastgelopen land van 90 miljoen mensen, opeengepakt op een oppervlakte nauwelijks groter dan ons land, is veel meer nodig. Dat wordt de voornaamste uitdaging voor de nieuwe president.