Binnenland

Openbaar ministerie soepeler voor arme die verkeersboete niet betaalt

UTRECHT. Het openbaar ministerie (OM) wil „meer oog krijgen” voor mensen die zo krap bij kas zitten dat ze hun verkeersboete niet kunnen betalen.

J. Visscher
20 May 2014 14:16Gewijzigd op 15 November 2020 10:49
Verkeer in Eindhoven. beeld RD, Anton Dommerholt
Verkeer in Eindhoven. beeld RD, Anton Dommerholt

Binnenkort stuurt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) daartoe een voorstel naar de Kamer. Dat zei OM-woordvoerder Ernst Koelman dinsdagmorgen desgevraagd.

Gisteren bleek dat het aantal rechtszaken tegen mensen die hun verkeersboete niet betalen en uiteindelijk in de cel kunnen belanden in 2013 bijna is verdubbeld. Vorig jaar ging het om bijna 200.000 mensen.

De stijging van het aantal rechtszaken heeft te maken met het feit dat het OM sinds 2011 intensiever mensen opspoort die onverzekerd rijden. De boete daarvoor bedraagt in eerste instantie 390 euro.

Als het tot een rechtszaak komt, kan het OM de rechter vragen een wanbetaler enkele dagen te gijzelen. „Als mensen diep in de schulden zitten, maar wel de sancties willen betalen is het OM samen met het CJIB, dat belast is met de inning van de sancties, aan het onderzoeken of voor deze groep passende maatregelen moeten worden genomen. Zodat voorkomen wordt dat mensen onnodig worden gegijzeld. Nu al komt het voor dat we een regeling treffen voor schrijnende gevallen, maar in de toekomst willen we meer oog krijgen voor mensen die vanwege hun financiële situatie de boete niet kunnen betalen, maar wel willen betalen”, zegt Koelman.

De woordvoerder wijst erop dat onverzekerd rijden een ernstig vergrijp is. „Als een onverzekerde iemand aanrijdt, kan het slachtoffer grote financiële problemen krijgen.” Er rijden nu zo’n 100.000 onverzekerde automobilisten rond. In 2011 waren dat er nog 240.000.

Jaarlijks gaat ongeveer 3 procent van de mensen die een verkeersboete krijgt in hoger beroep. Met name over parkeerboetes kunnen „discussies” ontstaan, stelt Koelman. „Over bijvoorbeeld bebording en belijning op de weg.”

Het is goed mogelijk dat buitenlanders, zeker van buiten Europa, in Nederland bij niet betalen van een boete de dans ontspringen, beaamt Koelman. „Het kan heel lastig zijn om via het kenteken een persoon in bijvoorbeeld Amerika te achterhalen.” Tussen diverse Europese landen zijn afspraken gemaakt om kentekengegevens uit te wisselen. Zodat het eenvoudiger is om boetes aan buitenlanders binnen Europa op te leggen en te incasseren , zegt Koelman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer