Onesimus als voorbeeld voor jongeren
GOES. „Door Rome loopt een jongeman, Onesimus, op zoek naar Paulus, Gods oude knecht. Vroeger vond hij Paulus een saaie man, maar nu zoekt hij een weg terug naar God.” Dit thema stond zaterdag centraal tijdens een regionale bondsdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in Goes.
„Een jongeman wil bij de preekstoel vandaan, zo ver hij kan. Als Gods Woord opengaat, is hij ongeïnteresseerd. Hij loopt 400 kilometer van huis vandaan en gaat dan 1500 kilometer over zee. Eindelijk is hij in Rome: vrijheid, blijheid! Maar na enige tijd is hij niet meer zo blij. Is zijn geweten gaan spreken? Of is zijn geld op? Hij loopt vast en gaat op zoek naar Paulus, die hij vroeger niet wilde horen.”
Gevluchte slaaf
Onesimus is de jonge man over wie ds. C. Sonnevelt, predikanten van de gereformeerde gemeente te Krabbendijke, sprak tijdens de bondsdag. Als slaaf is hij bij zijn heer Filemon weggelopen. „Enige tijd na zijn vlucht ging zijn geweten spreken, de vracht op z’n rug werd steeds zwaarder. En jij?” zo vroeg ds. Sonnevelt, „ben jij onder het juk van de harde dienst van satan? We zijn allemaal slaven van onze eigen hartstochten, we wilden geen kinderen van God meer zijn.”
„Eindelijk heeft Onesimus Paulus gevonden. Zou hij binnen mogen komen? Ja, de deur gaat open en achter hem weer dicht. En daar gebeurt het grote wonder: een weggelopen slaaf mag thuiskomen bij de Heere. Paulus heeft hem het Evangelie verteld, dat spreekt van de liefde van de Koning Die knecht wilde zijn. Die, alsof Hij Zelf slaaf was, de voeten van de discipelen wilde wassen.”
De predikant brengt het thema naar de actualiteit als hij laat zien waar jongeren nu slaaf van kunnen zijn. „Je kunt verslaafd zijn aan muziek, je mobiel, aan zonden tegen het zevende gebod. Pak het mooie cadeau dat je krijgt bij het huwelijk toch niet vóór die tijd uit. Dan maakt het niet meer blij. Het is moedig om, bijvoorbeeld in kleding, niet mee te doen met de rest. Vraag of de Heere je trekt.”
Goed maken
Onesimus wil nog meer onderwijs krijgen van Paulus, aldus ds. Sonnevelt. „Maar die zegt: Je moet terug, je meester heeft recht op je. Ook heeft de weggelopen slaaf nog wat goed te maken, want hij heeft gestolen van zijn meester Filemon. Zo werkt de Heere nog”, zegt de predikant. „Als Hij ontdekt aan je schuld, kun je het met God niet meer goedmaken, maar soms nog wel met de mensen. Ik weet van een jongen van 17 jaar die jaren terug een spijkerbroek had gestolen. Hij is ermee terug naar de winkel gegaan, met het risico gearresteerd te worden. Het viel alles mee, het verbaasde personeel liet hem gaan.”
Ds. Sonnevelt vervolgt: „Als Onesimus op de deur klopt bij Filemon en hij de brief van Paulus heeft gelezen, is de eerst nutteloze slaaf weer van harte welkom. Filemon en Onesimus zijn nu broeders in Christus. Laten we in het kerkelijk leven ook zó met elkaar omgaan. Als we elkaar in het hart dragen, dan zullen we elkaar ook in het oog krijgen.”
Actie
Met die laatste woorden sloot de predikant aan bij de jeugdwerkactie, die op de bondsdag werd afgesloten. Het motto van de actie luidt: ”In het hart, in het oog”. Via deze actie wil de jeugdbond de aandacht vestigen op de rol die elke christen kan vervullen om een licht op een kandelaar te zijn.
Jeugdwerkadviseur Jaco Pons vroeg van alle 23 jeugdverenigingen of ze een doos naar voren wilden brengen. Iedere plaats had een doos versierd met foto’s van de eigen acties. Van al deze dozen werd een muurtje gemaakt op het fundament dat er al lag. „Want gemeente-zijn is net als een muur bouwen. Iedere steen heeft de ander nodig.” Daarna werd het bedrag onthuld dat door alle Zeeuwse jeugdverenigingen bijeen is gebracht: 57.800 euro. Het bedrag loopt waarschijnlijk nog op omdat nog niet alle acties zijn afgerond.