Binnenland

Vijf vragen over de ziekte van Lyme

DEN HAAG/BILTHOVEN (ANP). Een ruime Kamermeerderheid heeft donderdag het burgerinitiatief omarmd waarin wordt gepleit voor een betere en snellere opsporing en behandeling van de ziekte van Lyme. Er moet een onderzoeks- en behandelcentrum komen waar alle kennis over de ziekte wordt gebundeld. Vijf vragen over de ziekte van Lyme.

15 May 2014 15:06Gewijzigd op 15 November 2020 10:43

Hoe word je met Lyme besmet?

Teken die de Borrelia-bacterie bij zich dragen kunnen de ziekte overbrengen. Teken komen overal voor, in bossen, parken en heidegebieden, maar ook gewoon in de tuin. Ongeveer 20 procent van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Niet elke beet leidt tot de ziekte van Lyme. De kans op verschijnselen van de ziekte na een tekenbeet is 3 procent. Hoe langer de teek in de huid vastzit, hoe groter de kans op besmetting.

Hoe weet ik of ik besmet ben?

Het meest voorkomende symptoom van Lyme-besmetting is het ontstaan van een rode ringvormige uitslag rond de plek van de beet. De uitslag verdwijnt uiteindelijk, maar de bacterie kan in het lichaam blijven. Ook kunnen griepachtige verschijnselen optreden. Wordt de besmetting niet (tijdig) onderkend en behandeld, dan kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan, zoals verlamming van gezichtsspieren, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten en hartklachten.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Na afronden van de behandeling houden sommige mensen toch nog klachten.

Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen?

Blijf in de natuur op de paden en voorkom aanraking met gras, struiken en bomen. De kans op een tekenbeet neemt zo drastisch af. Ook goed sluitende kleding werkt preventief. Verder is het verstandig om na een uitstapje in het bos lijf en kleding op teken te controleren. Een teek die al in de huid vastzit, moet zo snel mogelijk worden verwijderd, bij voorkeur met een pincet of tekentang.

Wat voor onderzoek wordt er gedaan?

Het RIVM doet onderzoek via de website tekenradar.nl. Het instituut wil weten hoe vaak mensen na een tekenbeet de ringvormige rode uitslag krijgen of andere verschijnselen van de ziekte van Lyme. Het UMC St Radboud in Nijmegen doet een studie naar de behandeling van ‘persisterende’ Lyme, dat is wanneer de ziekte niet overgaat na behandeling met antibiotica. Onderzoekers van onder meer de Wageningen Universiteit bekijken hoe de teken zelf besmet raken met de Borrelia-bacterie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer