Amsterdams offensief tegen alcoholmisbruik
De gemeente Amsterdam gaat overmatig alcoholgebruik aanpakken. Zo wil de hoofdstad dat de waterpolitie vaker optreed tegen overlast door dronken passagiers van pleziervaartuigen en krijgen vrijwilligers van studentenverenigingen, club- en buurthuizen een cursus over de nieuwe horecawetgeving.
Ook overmatig drankgebruik door toeristen moet worden bestreden, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders. Andere activiteiten zijn het organiseren van een maatschappelijk debat, een internetpagina voor distributeurs en producenten over de wet- en regelgeving en meer voorlichting op scholen.
Daarnaast wil de hoofdstad onderzoeken of het mogelijk is om de verkoop van drank door winkels tijdens grote evenementen te verbieden. Dit laatste voorstel vloeit voort uit de rellen die vorig jaar na afloop van Koninginnedag in de hoofdstad ontstonden. Toen lieten de spoorwegen het afweten en raakte de politie slaags met honderden mensen die naar huis wilden.
Uit een onderzoek van de GG&GD bleek vorig jaar dat twee van de drie Amsterdammers van 16 jaar en ouder alcohol gebruikt. Zo’n 15 procent van de stedelingen drinkt veel tot zeer veel. Zeer veel betekent minstens vijf dagen per week meer dan zes glazen alcohol per dag. De gemeente schat de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik op 15 miljoen euro per jaar.