Wat is het MERS-coronavirus?
DEN HAAG (ANP). Een Nederlandse man is onlangs tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië besmet geraakt met het gevaarlijke MERS-coronavirus. Hij is de eerste Nederlander die de ziekte heeft opgelopen. De man ligt nu in het ziekenhuis in Den Haag. Wat is MERS en hoe gevaarlijk is het? Hieronder enkele feiten over MERS.
- In 2012 brak de ziekte uit in het Midden-Oosten. Enkele mensen zijn vanuit die regio na besmetting teruggekeerd naar Azië, Afrika, Europa en Amerika waar de diagnose is vastgesteld.
MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Niet iedereen wordt na besmetting ernstig ziek.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tot nu toe zo’n 500 besmettingen geteld. 145 personen zijn overleden. De organisatie noemt het virus een „internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid”.
MERS is een coronavirus, net als het gevaarlijke longvirus SARS dat 10 jaar geleden in Azië opdook en in een jaar tijd 800 levens eiste. MERS en SARS zijn niet hetzelfde en hebben andere eigenschappen.
Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus. Onbekend is hoe het virus van dier naar mens kan worden overgedragen.
De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus was betrokken bij het onderzoek naar de bron van het virus.
-Volgens het RIVM is het risico voor reizigers naar het Midden-Oosten om besmet te raken heel klein. Wel krijgen ze het advies om contact met zieke mensen, dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden. Ook wordt het eten of drinken van rauwe dierlijke producten, zoals kamelenmelk, afgereden.
Nederlandse artsen die het virus vaststellen bij een patiënt zijn verplicht dit te melden.
De WHO is op 13 mei in een spoedzitting bijeengekomen vanwege het stijgende aantal gevallen van MERS. De organisatie uitte haar zorgen maar zei ook dat de ziekte nog geen wereldwijde medische noodsituatie vormt.