Binnenland

Dekker: Bouwen in Groene Hart

Minister Dekker van VROM wil meer ruimte geven aan grootschalige woningbouw in het Groene Hart. De driehoek Gouda-Leiden-Alphen aan den Rijn zou wat haar betreft mogen verstedelijken. Plaatselijke overheden moeten meer vrijheid krijgen om voor hun oorspronkelijke inwoners en hun kinderen woningen te bouwen.

Redactie politiek
22 December 2003 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Dat staat in de conceptversie van de ”Nota Ruimte”, waarin de bewindsvrouw de inrichting van Nederland tot 2030 probeert te stroomlijnen. Het voorstel over de driehoek Gouda-Leiden-Alphen is opmerkelijk omdat op bouwen in het Groene Hart jarenlang een politiek taboe lag. Milieuorganisaties verzetten zich altijd fel tegen aantasting van de ”longen van de Randstad”, waarbij zij wezen op de historische en de ecologische waarde van het oude polderlandschap.

Volgens Dekker is het gebied tussen de drie genoemde steden echter al grotendeels van zijn oorspronkelijke charme beroofd. Bovendien moet er toch ergens gebouwd kunnen worden, nu Nederland tot 2010 ten minste 40.000 extra huizen nodig heeft, de binnensteden verloederen en de behoefte aan landelijk wonen nog altijd groeit.

Ook op andere plaatsen in het land wil de bewindsvrouw verdere verstedelijking en/of bedrijvigheid mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de regio’s rond Schiphol en de Rotterdamse haven. Ook het Westland en de bollenstreek krijgen veel ruimte voor uitbreiding. Belangrijk uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid van het kabinet is de versterking van de internationale concurrentiepositie. Dat betekent in het geval van Schiphol dat woningbouw in de wijde omgeving van de luchthaven en de Bloemenveiling Aalsmeer wordt verboden. Ter compensatie moeten Amsterdam en Almere aaneengroeien tot een ”dubbelstad”, met bebouwing aan weerszijden van het IJmeer.

Behalve de Randstad wijst Dekker in haar conceptnota vijf economisch belangrijke stedelijke netwerken aan, te weten ”Brabant-stad”, Maastricht-Heerlen, Groningen-Assen, Twente en Arnhem-Nijmegen.

Dekker zet met dit beleid de lijn van haar voorganger Kamp voort, die al eerder radicaal brak met het beleid van de paarse VROM-minister Pronk. Die wilde een waterscheiding tussen beton en natuur, dichtte de rijksoverheid een grote invloed toe op de ruimtelijke ordening en wilde woningbouw uitsluitend plaats laten vinden in reeds verstedelijkte gebieden. Gemeenten moesten daartoe om hun grondgebieden zogeheten rode contouren trekken: daarbuiten mochten ze absoluut niet meer bouwen.

Dekker wil plattelandsgemeenten en provincies juist alle ruimte geven om te bouwen. Die zullen best zo verstandig zijn de natuur niet zomaar te verkwanselen, gelooft de minister.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou in een geheime notitie een vernietigend oordeel hebben geveld over de conceptversie van de ”Nota Ruimte”. Het RIVM vreest dat natuurgebieden worden aangetast en dat het karakteristieke Nederlandse platteland wordt bedreigd.

De komende maanden overlegt het Rijk met gemeenten en provincies over de nota. Naar verwachting hakt het kabinet pas in maart knopen door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer