Blok bekijkt sanctie voor vragen sleutelgeld
DEN HAAG (ANP). Minister Stef Blok (Wonen) gaat op verzoek van D66 kijken hoe verhuurders kunnen worden aangepakt die sleutelgeld vragen aan nieuwe huurders. Zo’n extra heffing mag niet worden geëist, maar het gebeurt nog steeds. Blok zal nagaan welke sancties mogelijk zijn en denkt vooral aan een geldboete, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.
Nu moeten huurders die het sleutelgeld terug willen naar de rechter stappen, zodat ze het vaak maar laten zitten. Volgens D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven staat er bovendien geen echte straf op en loopt de verhuurder hooguit het risico het bedrag terug te moeten betalen.
Blok weet niet hoe vaak deze illegale praktijken voorkomen en zal dat samen met D66 proberen inzichtelijk te maken. Bij een bestuurlijk opgelegde boete komt de rechter er niet aan te pas. Overigens moeten huurders dan nog steeds via de rechter hun geld proberen terug te krijgen als de verhuurder alsnog niet uit eigen beweging betaalt.
Verder kan de minister door met zijn maatregelen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Het gaat onder meer om het bevriezen van de maximale huurgrens voor de sociale sector, tijdelijke huurcontracten en het tegengaan van scheefwonen met huurverhogingen die afhankelijk zijn van inkomens, variërend tussen de 4 en 6,5 procent.
Volgens hem hebben de verhogingen een zeer gering effect op de koopkracht van de laagste inkomens. Dat komt omdat zij een hogere huurtoeslag ontvangen. Het kabinet heeft de komende jaren bijna 500 miljoen euro extra uitgetrokken voor toeslagen. Maar volgens de SP hebben juist de lagere middeninkomens wel veel last van de huurverhoging, omdat die geen toeslag krijgen. Blok vindt dat een redelijke verhoging geen probleem hoeft te zijn.