Buitenland

Turkije wil Cyprus niet betalen

ANKARA (ANP). Turkije piekert er niet over Cyprus een schadevergoeding van 90 miljoen euro te betalen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dwong Ankara daar maandag toe. Maar Turkije erkent Cyprus niet als staat en vindt het dus ook niet nodig om te betalen, zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu dinsdag.

13 May 2014 14:48Gewijzigd op 15 November 2020 10:39

Het geld gaat naar nabestaanden van zo’n 1500 Grieks-Cyprioten die zijn verdwenen bij de Turkse invasie van het eiland in 1974. Volgens de rechters heeft Turkije het recht op het leven en op eigendom van Grieks-Cyprioten geschonden, evenals het verbod op onmenselijke behandeling.

Cyprus werd in 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië. De twee belangrijkste bevolkingsgroepen, de Grieken en de Turken, probeerden samen een staat op te bouwen. Dat mislukte na een paar jaar. Er braken gevechten uit. De Verenigde Naties stuurden in 1964 een vredesmissie, die er nog steeds is. Ook Nederland heeft daar een paar jaar aan meegedaan.

In 1974 pleegde het Cypriotische leger een staatsgreep, met steun van Griekenland. Een paar dagen later viel Turkije het noorden van het eiland binnen, naar eigen zeggen om Turks-Cyprioten te beschermen. Honderdduizenden Grieks-Cyprioten vluchtten of werden verdreven.

Bijna 40 jaar later is het land nog steeds verdeeld. Het zuiden is internationaal erkend als de Republiek Cyprus, een lid van de Europese Unie. De zelf uitgeroepen ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ in het noorden wordt alleen door Turkije erkend. De rest van de wereld ziet het als een bezet deel van Cyprus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer