„Mkb heeft wél oog voor mensen met een arbeidsbeperking”
RIDDERKERK. Werkgevers staan niet te trappelen om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een rapport over de arbeidsmarkt. Slechts 9 procent geeft hier in zijn personeelsbeleid prioriteit aan. Theo Ebbers van de christelijke organisatie voor jobcoaching en re-integratie Talenta heeft andere ervaringen.
Talenta, met diverse vestigingen verspreid over het land, plaatst jaarlijks ongeveer 400 mensen op de arbeidsmarkt. De organisatie werkt in opdracht van bedrijven en van andere organisaties, waaronder gemeenten, uitkeringsinstantie UWV, verzekeraars, arbodiensten en kerkenraden. Mensen kunnen bij Talenta terechtkomen vanwege een lichamelijke of psychische beperking maar bijvoorbeeld ook in het kader van een outplacement of traject vanuit de ziektewet. Theo Ebbers is bij Talenta teamleider in Oost-Nederland.
Herkent u de conclusies van het SCP uit uw eigen praktijk?
„Nee, althans niet als het om mensen met een arbeidsbeperking gaat. Onze ervaring is dat zeker het midden- en kleinbedrijf zich veel moeite getroost om deze mensen aan het werk te helpen. Bedrijven waar de aard van de werkzaamheden het toelaat, staan ervoor open. Maar het moet niet opgelegd worden, zoals het kabinet eerder van plan was. Ik ben dus absoluut niet somber. Wij plaatsen van de mensen die bij ons worden aangemeld 80 procent in betaald werk.”
Hoe verklaart u dat?
„Onze christelijk achterban steekt gemiddeld veel energie in het aan werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Ondernemers zijn ruimhartig om hun een kans te geven. Dat heeft denk ik te maken met barmhartigheid en omzien naar elkaar. We zien dat vooral in het mkb. Scholen en non-profitorganisaties zouden wel wat meer kunnen doen, vind ik. Daar is sprake van een zekere koudwatervrees en misschien ook wel een stukje onkunde, of men wil er niet te veel energie in steken. Een onderneming met een handvol personeel doet soms meer dan een grote instelling.”
Het kabinet stimuleert het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking met fiscale voordelen. Wat vindt u daarvan?
„Dat is prima voor de korte termijn, maar op langere termijn zijn bedrijven meer gebaat bij een helder profiel van de betrokken persoon. Vervolgens bekijkt een ondernemer of die in zijn plaatje past. Als dat zo is, hebben beide partijen er voordeel bij.”
Welk effect heeft de economische crisis in dit verband?
„Ondernemers gaan veel flexibeler met personeel om dan een aantal jaren geleden. Ze schakelen sneller, de markt is veel meer in beweging. Maar bedrijven maken geen misbruik van de situatie door bijvoorbeeld regulier personeel te ontslaan en dan mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen omdat die goedkoper zijn. Nee, die morele grens wordt echt gerespecteerd.”
Het SCP heeft ook gekeken naar de inzet van ouderen. Werkgevers vinden het wenselijk dat ouderen doorwerken, maar een vijfde meent dat de loonkosten te hoog zijn.
„Dat herken ik wel. Ouderen zijn vaak moeilijker te plaatsen. Sowieso is het aanbod vrij groot. Daarnaast is er bij sommige ouderen sprake van een bepaalde starheid. Ze kunnen of willen niet meegaan met nieuwe ontwikkelingen, zoals het gebruik van sociale media of het werken met moderne softwarepakketten. Of ze stellen te hoge looneisen. Des te ouder mensen zijn, des te hoger is vaak het loon. Die hoge lonen kunnen ook een rol spelen als ouderen in de WAO of de WW terechtkomen. Vaak is het voor hen gunstiger om te blijven zitten waar ze zitten en geen baan aan te nemen waar ze 500 euro minder in de maand krijgen.”
Hoe zou dat anders kunnen?
„Wat mij betreft zou de piek in het loongebouw ergens bij je veertigste moeten liggen. Daarna is er bij veel mensen wel ruimte om een stapje terug te doen, omdat hun lasten omlaaggaan. Maar ik wil ook reëel blijven. Dit systeem hebben we nu eenmaal, ik zie dat niet zo snel veranderen.”