Muziek

Orgelwandeltocht Dordrecht trekt honderden belangstellenden

De VOGG-orgelwandeltocht door het historische centrum van Dordrecht is zaterdag 10 mei een doorslaand succes geworden. Circa 300 bezoekers maakten de tocht langs zes kerken mee. „De belangstelling is ongekend groot”, stelde organisator Aad de Ligt aan het begin van de dag verheugd vast.

André Bijl
12 May 2014 16:53Gewijzigd op 15 November 2020 10:38
In de christelijke gereformeerde kerk. Beeld André Bijl
In de christelijke gereformeerde kerk. Beeld André Bijl

De opkomst verrast de organisatoren ook in praktisch opzicht. Ruim een halfuur voor aanvang van het evenement is het parkeerterrein van het verenigingsgebouw de Krooswijkhof al mudvol. Aan de Singel ontstaat spontaan een file. Een gids verwijst tientallen bestuurders naar elders in de wijk. „Maar pas op: het is bijna overal betaald parkeren. Bij schouwburg Kunstmin even verderop is het gratis.”

Bezoekers zoeken een plekje in de omgeving; haasten zich daarna –met paraplu– naar de Wilhelminakerk, waar de tocht begint. Treinreizigers prijzen zich gelukkig. „Een buitenkansje. Voor één concert was ik misschien niet gekomen, maar nu hoor ik op één dag zes orgels tegelijk”, meldt een bezoekster die met een treinkaartje van Kruidvat op pad is gegaan. Natuurlijk komen er bezoekers uit Dordrecht zelf, maar de tocht trekt belangstelling uit alle windstreken, met bijvoorbeeld ook liefhebbers uit Tholen en Sittard.

Dicht bij elkaar

De tocht wordt georganiseerd door de Vereniging voor Organisten van de Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Bestuurslid Aad de Ligt: „Jaren geleden hebben we ook zo’n orgeltocht gehouden. Toen gingen we langs kerken in verschillende plaatsen. Je moest steeds de auto in en uit. Het grote voordeel vandaag is dat de kerken vlak bij elkaar liggen. Sommige zijn op maar een minuutje lopen van elkaar.” Doel van de dag is om de bezoekers de Dordtse kerken te laten zien en de orgels te laten horen. De Ligt, lachend: „Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: als VOGG willen we toch vooral het orgelspel promoten.”

De aandacht is groot als Marcus van Driel een presentatie geeft over het orgel van de Wilhelminakerk, die ook wel de verzetskerk wordt genoemd omdat enkele gemeenteleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Klanken ruisen door de kerk aan de Blekersdijk. En er wordt gezongen. Eerst klinken de tonen van Psalm 118. Later op de dag volgt samenzang van de Psalmen 25, 100, 80, 46 en 122. „Het zingen van psalmen hebben als VOGG natuurlijk hoog in het vaandel”, zegt De Ligt. „Prachtig zo met elkaar. En wie weet wat het nog uitwerkt. Er zijn vandaag ook mensen die niet gewend zijn een kerk te bezoeken.”

De organisatie houdt zich strak aan het opgestelde schema. Na een halfuurtje verhuist het gezelschap naar de christelijke gereformeerde kerk, waar organist Gerben Mourik al wacht.

Pakweg 300 mensen banjeren in optocht over de trottoirs van het Dordtse centrum. Dat tafereel herhaalt zich die dag nog een paar keer. Af en toe wordt de stoet overvallen door een van de plensbuien die de oudste stad van Holland deze zaterdag teisteren. De orgelliefhebbers schuilen in kerkportalen, winkels of kruipen bij elkaar onder de paraplu. „Dat geeft nog saamhorigheid ook”, lachen de bezoekers. „Zo doe je nieuwe kennissen op.” En ook De Ligt blijft positief. „Met mooi weer waren de mensen misschien wel in hun tuintje gaan werken.”

In de loop van de dag worden de Augustijnenkerk, de oudkatholieke kerk, de Trinitatiskapel en de Grote Kerk bezocht, waar Gerben Mourik, Bart van Buitenen en Cor Ardesch hun kunsten vertonen. In de oudkatholieke kerk dreigt het even mis te gaan, omdat het gezelschap daar niet in één keer naar binnen kan. De organisatie lost het soepeltjes op en splitst de groep: de ene helft gaat lunchen, de andere helft geniet van het orgelspel van Bart van Buitenen. Die werkt vervolgens zijn programma gewoon twee keer af. De Ligt: „Organisten en kerkvoogdijen werken mee om de tocht tot een succes te maken. Daardoor was het mogelijk zo’n laagdrempelig evenement te organiseren. De toegang is gratis, we konden volstaan met een vrije gift.”

Liefhebbers

Het gezelschap wisselt in de loop van de dag van samenstelling. De echte liefhebbers –„man, wat zou ik vandaag graag zelf spelen”– zijn niet bij de orgels vandaan te krijgen. Anderen slaan soms een beurt over om de gelegenheid te hebben om even te genieten van alle mooie plekjes die de historische binnenstad van Dordrecht te bieden heeft.

Even na drie uur is het gezelschap weer compleet en wandelt de groep massaal naar de Grote Kerk. Ondernemers en het winkelend publiek denken even dat er een demonstratie aan de gang is. In de Grote Kerk is er koffie. En demonstreert Cor Ardesch het Kamorgel en het Bachorgel. Orgeltonen vullen de eeuwenoude kerk. Gevolgd door de Avondzang, waarmee de dag wordt afgesloten. „Drieënig God, U zij al d’eer”, klinkt het in het eeuwenoude bedehuis. De Ligt is ontroerd. „Wat een prachtige dag en wat een mooie voorbereiding op de zondag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer