Kerk & religie

Kinderappel LCJ: Ruilen met een slaaf?

URK. „Wie zou er nu willen ruilen met een slaaf? Zouden jullie slaaf willen zijn? Misschien wil je wel ruilen met een topsporter of een beroemdheid, maar met een slaaf? Nee, dat niet. Toch staat er in de Bijbel een verhaal over een slaaf die oneindig veel gelukkiger was dan al zijn beroemde tijdgenoten. Die slaaf heette Onesimus.”

Van een medewerker
12 May 2014 11:16Gewijzigd op 15 November 2020 10:38
beeld RD
beeld RD

Zo vertelde ds. A. C. Uitslag zaterdag het verhaal van Onesimus 
uit de brief van Filemon tijdens het kinderappel -12 van de LCJ in Urk.

Het Landelijk Jongeren Contact (LCJ), een jongerenorganisatie uitgaande van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), hield zaterdag in Urk een kinderappel -12, waar zo’n 120 kinderen van zondagsscholen en kinderclubs aanwezig waren, samen met ouders en begeleiders. Thema was ”Ruilen met een slaaf?!”

Tijdens het kinderappel stond de tekst uit Johannes 8:36 centraal: „Als de Zoon u vrijgemaakt heeft, dan zult u werkelijk vrij zijn.” In een mum van tijd kenden alle 120 aanwezige kinderen deze tekst uit hun hoofd en konden die zonder hulp van de beamer opzeggen.

Ds. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde kerk (Eben-Haëzer) in Urk, vertelde uit de brief van Paulus aan Filemon hoe de slaaf Onesimus, die bij zijn baas was weggelopen, uiteindelijk toch een goede ruil deed. De Urker predikant beschreef de drang naar vrijheid die de slaaf Onesimus ertoe bewoog de vlucht te nemen naar Rome, ver weg bij zijn meester Filemon vandaan. De slaaf was niet alleen weggelopen –dat was al erg genoeg–, hij had bovendien zijn baas bestolen.

Onesimus dacht in Rome vrij te zijn, maar hij kwam tot de ontdekking dat hij slaaf bleef van de zonde. In Rome kwam Onesimus in contact met de gevangene Paulus, die wel enige vrijheid bezat. Het kan niet anders of Onesimus moet gemerkt hebben dat Paulus –weliswaar een gevangene– toch waarlijk vrij was, omdat Christus hem had vrijgemaakt.

Eye-opener

Paulus’ onderwijs is voor Onesimus een eye-opener: hij ziet in wat de ware vrijheid is. Zo vindt Onesimus de vrijheid in Christus. Paulus zal Onesimus aangespoord hebben om naar Kolosse, naar zijn vroegere meester Filemon, terug te gaan om alles goed te maken. Met een aanbevelingsbrief van Paulus op zak keerde Onesimus naar Filemon terug. Filemon neemt de 
herboren Onesimus als broeder aan. Eigenlijk is Onesimus geen slaaf meer, omdat hij zijn vrijheid in de Heere Jezus vond. Met zo’n vrije slaaf zou je graag willen ruilen.

Oom Tom

Matthanja Middelkoop, vrijwilligster bij het LCJ en onderwijzeres in Urk, vertelde het verhaal van de hut van oom Tom. Ook in dit verhaal willen slaven vluchten. Oom Tom is een christen en daarom kan hij in zijn slavenbestaan berusten.

Op het kinderappel werd de uitslag van de actie ”Hart voor kinderen” bekendgemaakt. Het afgelopen seizoen hebben de zondagsscholen en de kinderclubs actie gevoerd. De actie bracht in totaal 20.000 euro op. Zaterdag wordt in Noordeloos het kinderappel -12 voor die regio gehouden met hetzelfde thema.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer