Boeddhistische minderheid ziet dalai lama als dictator
ROTTERDAM. De wereld beschouwt de dalai lama als het schoolvoorbeeld van geweldloos verzet tegen onderdrukking. Hij ontving zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. In werkelijkheid is hij echter een religieus dictator die apartheid en vervolging predikt.
Dat stelt een minderheidsgroepering binnen het Tibetaanse boeddhisme dat het zogeheten Shugdengeloof aanhangt. Dit weekend demonstreren aanhangers in Nederland tegen de dalai lama.
De beschuldigingen van de groepering zijn niet mals. Mensen die net als zij Dorje Shugden aanbidden, zou de toegang tot winkels, medische voorzieningen en onderwijs worden geweigerd. De dalai lama zou daartoe in 1996 hebben opgeroepen. „Hij heeft een belangrijk deel van de gemeenschap geëxcommuniceerd. Mensen moeten een document tekenen dat ze het Shugdengeloof niet aanhangen en geen contact zullen hebben met anderen die dat wel doen. Families worden daardoor uiteengereten”, zegt Lisette Salari van de International Shugden Community, die de demonstraties in Rotterdam morgen en maandag heeft georganiseerd.
Shugden is een wezen in het Tibetaans boeddhisme. Zijn 4 miljoen aanhangers wereldwijd zien hem als beschermer tegen aanvallen van buitenaf. Tegenstanders noemen Shugden juist een kwaadaardige en gewelddadige geest die zeer schadelijk is voor het welzijn van Tibet, het Tibetaanse boeddhisme en de dalai lama. „Daarmee demoniseren ze alle aanhangers”, zegt Salari. „Wat we doen is mediteren, bidden om wijsheid en om bescherming tegen lijden en ongeluk. De dalai lama heeft zelf de helft van zijn leven tot Shugden gebeden, waarom zou het dan nu ineens kwaadaardig zijn?”
De demonstranten zeggen een dialoog met de spiritueel leider te willen bewerkstelligen. „We proberen zijn aandacht te krijgen, want hij is de enige die dit kan stoppen. Het enige dat hij hoeft te doen is zeggen dat iedereen op zijn eigen manier mag aanbidden.”
Een onafhankelijke bevestiging van de aantijgingen is niet voorhanden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt nooit onderzoek naar de Shugdengemeenschap te hebben gedaan. Ook Amnesty International zegt geen kennis te hebben over onderdrukking van de Shugdenaanhangers. Binnen de Tibetaanse gemeenschap in India en Nepal wordt geclaimd dat de groepering wordt betaald door China.
Rutte luistert niet naar China
DEN HAAG (ANP). De mening van China heeft geen rol gespeeld bij het besluit van premier Rutte om de dalai lama niet persoonlijk te ontvangen. Wel spreekt de geestelijk leider van het door China bezette Tibet zaterdag met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. De dalai lama is tot en met maandag in Nederland.
China heeft laten weten een ontmoeting van de dalai lama met een Nederlandse regeringsvertegenwoordiger onwenselijk te vinden. „Maar wij maken onze eigen afweging”, aldus de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Handelsbelangen speelden daarbij volgens Rutte geen enkele rol.