Politiek

Nederland blijft gendercide veroordelen

DEN HAAG. Nederland blijft het doden van meisjes voor of kort na de geboorte scherp veroordelen en in international verband aan de orde stellen, schrijft minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer. Een van de landen waar veel gendercide voorkomt, is het zich christelijk noemde Armenië.

Redactie politiek
9 May 2014 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 10:35
Baby, beeld ANP
Baby, beeld ANP

Ploumen zette op verzoek van SGP-Kamerlid Van der Staaij op een rij in welke landen het doden van meisjes het vaakst voorkomt, wat daartegen in die landen wordt ondernomen en welke acties Nederland in dit verband onderneemt.

Landen waarvan al lange tijd bekend is dat er op grote schaal gendercide voorkomt, zijn China, India en Azerbeidzjan. In China bijvoorbeeld is de gemiddelde sekseverhouding bij de geboorte landelijk 118-100. Deze scheve sekseverhouding kan plaatselijk oplopen tot 130 mannelijke versus 100 vrouwelijke borelingen, met name in gebieden met een Hanmeerderheid in Oost-China.

Naast deze drie landen zijn er staten waarvan veel minder bekend is dat er veel gendercide voorkomt, zoals Vietnam, Albanië en het zich christelijk noemende Armenië. In dat laatste land ligt de sekseverhouding bij de geboorte van het eerste kind op 124-100. De verhouding jongens-meisjes ligt in Armenië bij de geboorte van tweede of latere kinderen zelfs op 160-100, schrijft Ploumen.

Overigens worden er wereldwijd, nog los van gendercide, sowieso meer jongens geboren dan meisjes. In de meeste landen varieert de sekseverhouding bij geboorte tussen de 102 en 106 jongens op de 100 meisjes.

Nederland stelt het probleem van gendercide in internationale verhoudingen en in directe contacten met de betreffende landen regelmatig aan de orde, schrijft Ploumen. SGP-Kamerlid Van der Staaij, die om deze inventarisatie had gevraagd, is daarom tevreden met haar brief. „De minister heeft er serieus naar gekeken en toont dat zij bereid is om, voor zover het in haar vermogen ligt, iets tegen deze praktijken te ondernemen. Het is nu voor regering en Kamer zaak om de vinger aan de pols te houden en dit thema, dat tot nu toe relatief weinig aandacht kreeg, op de agenda te houden en niet te laten wegzakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer