Artsenorganisatie: Pak kwakzalver aan
AMSTERDAM. Kwakzalvers die ‘medische’ middelen aan de man brengen, moeten makkelijker kunnen worden aangepakt. Ook al zijn die middelen niet schadelijk voor de gezondheid.
Daarvoor pleit dr. Lode Wigersma, directeur van artsenorganisatie KNMG. Donderdag moest een vrouw voor de rechter verschijnen voor het verkopen van een ‘kanker genezende’ zalf waarin een schadelijke bijtende stof zat.
Dat niet-artsen om die reden worden vervolgd, gebeurt volgens Wigersma weinig. „Er is weliswaar een artikel in de wet dat zegt dat mensen die ernstige schade toebrengen aan anderen vervolgd kunnen worden door het OM, maar eigenlijk kan iedereen middelen met een medisch sausje op de markt brengen. Daar is vrij veel vrijheid in”, zei de KNMG-directeur donderdagmorgen op BNR Radio.
Wigersma adviseert het kabinet de wet aan te passen. „We zouden willen dat het openbaar ministerie of de Inspectie voor de Gezondheidszorg de bevoegdheid heeft om in te grijpen als iemand de schijn wekt arts te zijn en daarmee dus middelen aan de man brengt. Of die nu wel of niet schadelijk zijn.”
Patiënten hebben de vrijheid te kiezen voor een alternatieve behandeling. Volgens Wigersma houden ze die vrijheid. „Maar patiënten moeten zich er wel van vergewissen dat het gaat om een arts die te goeder trouw en conform de medische stand handelt. Dat kan niet als mensen geen arts zijn. Patiënten weten dat vaak niet en vertrouwen erop.”
Volgens Menso Westerouen van Meeteren, oud-inspecteur voor de gezondheidszorg, is de kwestie die donderdag voor de rechter kwam, een uitzondering. „Na de beruchte zaak rond Sylvia Millecam is het oorverdovend stil geweest.” De tv-ster overleed in 2001 aan borstkanker, nadat ze was ‘behandeld’ door alternatieve hulpverleners, onder wie het ‘medium’ Jomanda.