Franstalige Belgen kunnen het niet laten
BRUSSEL (ANP). Het is elke verkiezingen weer raak bij Franstalige Belgen die in Vlaanderen wonen. Ook nu weer voor de Belgische en Europese parlementsverkiezingen op 25 mei. Veel Franstalige politici in gemeenten rond Brussel weigeren te accepteren dat de oproep om te stemmen in het Nederlands moet worden verzonden.
Keer op keer proberen Franstalige gemeenteraadsleden de wet te omzeilen door de brief meteen in het Frans naar Franstalige inwoners te sturen. Het is inmiddels een ritueel geworden in de zeer gevoelige taalstrijd tussen de Vlamingen en Franstaligen.
De verantwoordelijke Vlaamse minister Geert Bourgeois zag zich woensdag opnieuw gedwongen een besluit van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode bij Brussel te vernietigen. In deze Vlaamse gemeente wilde de Franstalige meerderheid de stemoproep in de eigen taal van de ontvanger versturen.
„In strijd met de taalwetgeving”, aldus Bourgeois. Franstalige inwoners kunnen met een simpel verzoek een Franstalig exemplaar aanvragen nadat zij de Nederlandstalige oproep hebben ontvangen, benadrukt de bewindsman.
Zijn woordvoerder wijst er verder op dat gemeenten de taal van hun inwoners niet mogen registreren: „Dat is verboden. Officieel kan een gemeente dus niet eens weten in welke taal de brief verstuurd moet worden.”
Eerder deze week moest Bourgeois al ingrijpen in de eveneens aan Brussel grenzende gemeente Linkebeek. Andere Vlaamse gemeenten met een Franstalige meerderheid twijfelen nog wat ze gaan doen. Actievoerders van het Nederlandstalige Taal Aktie Komitee protesteerden al luidkeels tijdens raadsvergaderingen tegen de Franstalige provocaties.
In het officieel tweetalige Brussel zijn inmiddels ook taalproblemen bij de oproep om te gaan stemmen. In de Brusselse gemeente Koekelberg bleken de Nederlandstalige brieven fouten te bevatten. Volgens de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij van België, wijst het voorval op „een zekere laksheid van bepaalde Brusselse instellingen ten aanzien van Vlamingen”.