Kamp: boete voor winkelier die niet meedoet aan koopzondag mogelijk onwettig
DEN HAAG. Winkeliers die van verhuurders van winkelcentra boetes krijgen opgelegd voor koopzondagen waaraan zij vanwege hun geloof niet willen meedoen, kunnen volgens minister Kamp (Economische Zaken) mogelijk met succes een beroep doen op de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB).
In antwoord op Kamervragen hierover van SGP-senator Holdijk stelde Kamp dinsdag dat de AWGB een juridische basis kan bieden om de boeteclausules in contracten te voorkomen. „Ik ben van mening dat de artikelen van de Algemene wet gelijke behandeling inderdaad relevant zijn voor de toetsing van de boeteclausules”, aldus de VVD-bewindsman.
Het bestaan van zondagsboetes kwam vorig jaar aan het licht na een interview in deze krant met een Tilburgse winkelier die jarenlang 250 euro betaalde voor iedere koopzondag waaraan hij niet meedeed. Eerder stelde Corio, een van de grootste verhuurders van winkelruimte, in deze krant te overwegen dergelijke boetes op te leggen, om zo op zondag „zwarte gaten” in winkelcentra te voorkomen.
Hoewel Kamp onlangs al aangaf geen nieuwe wettelijke maatregelen te willen nemen om zondagsboetes te verbieden, erkent de bewindsman nu tegenover Holdijk dat de bestaande wetgeving van de AWGB mogelijk een grond biedt om de boetes tegen te gaan.
Volgens Kamp is voor een succesvol beroep op deze bepalingen vereist dat er sprake is van een verboden onderscheid op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat. Of zondagsboetes voor winkeliers met religieuze bezwaren tegen koopzondagen hier inderdaad onder vallen, is volgens Kamp aan de rechter.
In de brief herhaalt Kamp verder dat gemeenten bij besluiten om het aantal koopzondagen op te voeren ook de belangen moeten meewegen van winkeliers die de contractuele verplichting hebben hun winkel op zondag open te stellen maar dit om geloofsredenen niet willen. Als dat onvoldoende gebeurt, kan dat „bij rechterlijke toetsing leiden tot vernietiging van het besluit”, schrijft de bewindsman. Ook kunnen winkeliers volgens Kamp meer in zijn algemeenheid een beroep doen bij de civiele rechter op de redelijkheid en billijkheid van zondagsboetes.
In maart liet Kamp daarnaast weten dat de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), een belangenvereniging van verhuurders die contracten opstelt voor de vastgoedsector, heeft aangegeven richting verhuurders te zullen communiceren enigszins terughoudend met zondagsboetes om te gaan.