Buitenland

Berlusconi signaleert „complot” tegen Italië

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt dat zich binnen de EU „een politiek-journalistiek complot” tegen zijn land aftekent. Hij neemt het op voor voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie, over wiens functioneren voortdurend negatieve berichten verschijnen in de pers.

Van onze buitenlandredactie
31 October 2001 08:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Berlusconi trekt fel van leer in de conservatieve krant ”Il Foglio”. „Sommige krachten proberen van Italië en zijn leidende politieke klasse de zondebokken te maken voor alles wat er misgaat binnen de Unie”, merkt hij op.

Hij spreekt over de slechte opvoeding van journalisten, hun goedkope humor en de manier waarop ze in zijn ogen de werkelijkheid vervormen. „Het lijkt er haast op dat de persvrijheid eruit bestaat om met topambtenaren en democratisch verkozen politici de spot te drijven”, aldus een getergde premier.

Het botert niet tussen hem en de overige regeringsaanvoerders. Bij veel van zijn collega’s heerst reeds vanaf zijn aantreden, afgelopen voorjaar, wantrouwen omdat hij vertegenwoordigers van uiterst rechtse partijen binnenhaalde in zijn kabinet. Toen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Michel, onlangs in een televisieprogramma rapportcijfers mocht uitdelen, kende hij Berlusconi een nul toe. Twee weken geleden was laatstgenoemde zeer ontstemd dat de leiders van de drie andere grote naties binnen de EU, te weten Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, hem niet hadden uitgenodigd voor het vooroverleg dat zij met elkaar voerden vlak voor de aanvang van de top in Gent.

Berlusconi beschouwt ook de slechte pers die zijn voormalige politieke rivaal Prodi ten deel valt als een aanval op Italië. Deze week nog verscheen er een kritisch artikel over betrokkene in het Duitse gezaghebbende dagblad ”Frankfurter Allgemeine”. Daarin wordt gesproken van „het probleem-Prodi.”

Slecht imago
Het imago van de Commissievoorzitter laat zeer te wensen over. Zo mankeert er veel aan zijn presentatie. Hij is een allerminst begaafd spreker en slaagt er daardoor niet in een boodschap helder over te brengen. Ook heeft hij al diverse ’uitglijders’ gedurende zijn loopbaan in Brussel op zijn naam staan.

Zo nu en dan klinken er speculaties over een voortijdig vertrek van de Italiaan, wiens ambtstermijn duurt tot eind 2004. Anderzijds wil niemand een crisis binnen de EU. Een woordvoerder van de Commissie liet gisteren weten dat het geen twijfel lijdt dat Prodi zijn periode afmaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer