Inwendige bestraling darmkanker tijdens operatie succesvol
EINDHOVEN. Bestraling tijdens de operatie van darmkankerpatiënten met een genezingskans van nagenoeg nul is zeer succesvol, zo meldde het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vandaag.
In 1994 startten artsen in dit ziekenhuis met Intra-Operatieve RadioTherapie (IORT), of wel: bestraling tijdens een operatie bij een darmkankerpatiënt. Twintig jaar later is het ziekenhuis een toonaangevend centrum als het gaat om IORT bij endeldarmkanker en zijn de overlevingskansen enorm toegenomen: van respectievelijk 50 naar 70 procent.
Voorafgaand aan de ingreep wordt de patiënt enkele weken bestraald om de tumor te verkleinen. Dan wordt deze verwijderd en terwijl de patiënt nog op de operatietafel ‘open’ ligt, wordt de plaats waar de tumor zat kort en intensief bestraald. Gezond weefsel wordt zo gespaard.
Omdat het Catharina Ziekenhuis zich heeft gespecialiseerd in deze methode, is het inmiddels een landelijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. Geregeld worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze alsnog genezen. „Dat komt niet alleen door de intra-operatieve radiotherapie, maar ook doordat we nu veel ervaring hebben met deze ingewikkelde operatie”, aldus chirurg dr. Harm Rutten. Met name twee groepen patiënten kunnen veel baat hebben bij IORT: patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert én patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben die als niet-operabel wordt beschouwd.
Klik hier voor meer informatie van het Catharina Ziekenhuis.