Hammoude Al-Cheik: Vrijheid is geen woord, maar een gevoel
ASSEN. Voor het eerst is er tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding dit jaar een kinderlezing. Die gaat vooraf aan de 5 meilezing in Assen, dit jaar door de voormalige Ierse president en hoge commissaris voor de mensenrechten, Mary Robinson.
Speciale gast tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding in cultuurpaleis Nieuwe Kolk in Assen is premier Rutte. De 12-jarige Hammoude Al-Cheik zal vertellen wat vrijheid voor hem betekent. Vijf vragen aan de jonge lector.
Wie is Hammoude Al-Cheik?
„Ik zit in groep 8 van basisschool De Driemaster in Assen. Volgend jaar ga ik vwo doen. Later wil ik dokter worden. Ik heb een broer en een zus en een broertje en een zusje. Ik hou van voetbal, computerspelletjes en buiten spelen. Ik ben geboren in Nederland, maar mijn vader en moeder komen uit Libanon. Die zijn in 1999 naar Nederland gekomen. Ze zijn heel trots dat ik de lezing mag doen. Ik denk nog trotser dan op de uitslag van mijn Cito-toets.”
Kom je weleens in Libanon?
„We proberen elk jaar naar familie te gaan. Ik vind de bergen mooi en de ruïnes van de Romeinen, dingen uit het verleden en zo. Maar er zijn ook veel kapotgeschoten gebouwen, dat vind ik niet mooi. Ik weet dat er allang problemen zijn, elke keer een beginnetje van een oorlog.
In 2006 waren we ook in Libanon, toen werd er overal gevochten. We konden bijna niet meer terug naar Nederland.
We reden ’s nachts naar de hoofdstad Beiroet om weg te vluchten en vijf seconden voor ons ontplofte de brug waar we over zouden rijden.
We moesten met de auto door de bergen en over zandpaden naar het vliegveld. Ik was nog klein en weet er niet zo heel veel meer van. Maar ik weet nog wel dat we bang waren.”
Wat betekent vrijheid voor jou?
„Dat is best een moeilijke vraag… Vrijheid is geen woord, maar een gevoel dat alle mensen zouden moeten hebben. Dat je moet kunnen zeggen en denken wat je wilt, maar dat je dan niet anderen gaat discrimineren of kleineren.”
Heb je geoefend voor de lezing?
„We hebben veel gerepeteerd. Dat de klemtoon goed is, dat ik duidelijk moet spreken en naar het publiek moet kijken. Dat ik af en toe even stil moet zijn, zodat mensen kunnen nadenken over wat ik vertel.
Ik heb samen met meester Chris (Chris Vegter, schooldirecteur en kinderboekenschrijver, red) naar speeches gekeken van Martin Luther King, John F. Kennedy en Nelson Mandela. Daar heb ik veel van geleerd.
Die van Kennedy vind ik het beste. Elk woord dat hij zegt, komt recht op je af. Als een speer! En soms is hij even stil, en dan word ik nieuwsgierig naar wat hij nog meer gaat vertellen.”
Ben je al zenuwachtig?
„Nu nog niet. Misschien komt dat nog. Er zitten wel 500 mensen in de zaal en er zijn camera’s voor de televisie, maar daar probeer ik niet te veel aan te denken.
Mijn begeleiders hebben tegen mij gezegd: Als je nerveus wordt, moet je maar denken dat al die mensen daar in hun onderbroek zitten. Dan moet ik vanzelf lachen en ben ik niet zenuwachtig meer.”