„Ds. Van Herwaarden had grote liefde tot het Joodse volk”
LEERBROEK. Niet alleen het sterven, maar ook het leven van ds. A. van Herwaarden was bijzonder. De predikant van de hervormde gemeente in Opheusden werd in 1855 op de preekstoel door de bliksem getroffen en stierf.
Het Comité Herleving Gebed voor Israël organiseert woensdag, dinsdag en op 15 mei drie bijeenkomsten ter gedachtenis van de predikant. Ds. Van Herwaarden had „een bijzondere band met Israël.” De avonden worden gehouden in drie plaatsen waar de predikant heeft gestaan: Waarder, Fijnaart en Opheusden.
Een van de sprekers is A. B. Goedhart (1943) uit Leerbroek. Hij was voor zijn pensionering werkzaam in het christelijk onderwijs. Bij veel lezers van deze krant is hij bekend als schrijver van ingezonden stukken. „Ik voorzie graag actuele gebeurtenissen van een historisch kader. Israël is een van mijn geliefde onderwerpen.”
Goedhart vertelt op de bijeenkomst over de liefde van ds. Van Herwaarden voor het Joodse volk, dat „door een demonische theorie voor een groot deel uitgemoord is in de Tweede Wereldoorlog, maar dat in 1948 door een wonder een staat kreeg. Bijbels gezien kunnen we niet om het Joodse volk heen.”
De keus van het comité voor ds. Van Herwaarden als het gaat over Israël was geen direct voor de hand liggende, erkent Goedhart. „Van hem zijn twee prekenbundels bekend. Daar zit geen speciale preek over beloften voor het Joodse volk bij.”
„Maar”, zegt de voormalige onderwijzer, „ds. Van Herwaarden had, in het spoor van het Reveil, wel een grote liefde tot het Joodse volk.” Goedhart wijst erop dat de predikant voorging tijdens bidstonden voor de bekering van Israël die in plaatsen als Gorinchem, Dordrecht en Leiden werden gehouden. Kort voor zijn sterven sprak ds. Van Herwaarden in De Komedie in Dordrecht over Romeinen 11:15: „Want indien hun verwerping de verzoening is der wereld, wat zal de aanneming wezen, anders dan het leven uit de doden?”
In de tweede gemeente van ds. Van Herwaarden, Fijnaart, had de predikant verder contacten met een bekeerde Jodin, Sara Ephraïm Diamant-van Gelderen, die bekend is geworden door haar boekje ”Een diamant door God geslepen”. Hierin noemt zij ds. Van Herwaarden een herder die veel met Israël ophad en „een waar christen” was.
Ook aan dat laatste zal Goedhart in zijn toespraak aandacht besteden. De oud-onderwijzer stelt dat er in de negentiende eeuw nogal wat plaatselijke opwekkingen geweest zijn, onder meer in Friesland (Heeg, Sneek), maar ook op de Veluwe (Nijkerk, Putten) en in twee plaatsen waar ds. Van Herwaarden gestaan heeft: Opheusden en Fijnaart.
„In die laatste plaats kwamen Gods kinderen wekelijks bij elkaar om te spreken over de wegen van de Heere”, aldus Goedhart. „De predikant ijverde, hoewel hij geen organisator was, in Opheusden voor gratis onderwijs aan arme kinderen. Het is er door zijn vroegtijdige dood helaas niet van gekomen.”
Ds. Van Herwaarden werd tijdens een kerkdienst in Opheusden op 29 juli 1855 door de bliksem getroffen, waardoor hij stierf. Goedhart: „Tijdgenoten zagen het als een tenhemelopneming. De predikant leefde zo dicht bij de Heere dat de hemel al in zijn hart was voor zijn hart in de hemel was.”
Goedhart hoopt tijdens de drie avonden zo over ds. Van Herwaarden te spreken dat „de grote daden van de Heere bekendgemaakt worden, zodat ook wij worden opgewekt om God te dienen en Israël niet te vergeten.”