Binnenland

Bot tegen doodstraf voor Saddam Hussein

Nederland is principieel tegen de doodstraf en dat geldt ook in het geval van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein. De regering is bereid de berechting van Hussein door een Irakees tribunaal te steunen, tenzij die rechtbank de doodstraf als mogelijke straf kent.

Redactie politiek
18 December 2003 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. Van der Staaij (SGP) wees hem nog op de mogelijkheid die sommige internationale verdragen bieden om in uitzonderlijke gevallen toch doodstraf op te leggen, maar Bot legde die suggestie naast zich neer.

De bewindsman, die zich uitstekend weerde in zijn eerste plenaire debat met de Kamer, zei de lijn van zijn voorganger te willen voortzetten. Zo blijft de transatlantische band met de VS een van de „thuishavens” van het buitenlands beleid. „Er komt geen censuur”, aldus Bot. Hij besteedde veel aandacht aan zijn voormalige werkterrein, Europa. „We moeten oppassen dat de EU geen octopus wordt die met zijn tentakels bevoegdheden van nationale overheden naar zich toetrekt.” Hij beloofde de Nederlandse belangen waar nodig „met kracht” te zullen verdedigen.

Nederland moet binnen Europa geen te grote broek aantrekken, vindt Bot. Bij het begin van onderhandelingen moet het kabinet zich heel goed afvragen wat het precies wil bereiken en wat haalbaar is. Daar heeft het in het verleden nog wel eens aan geschort. Toetreding van Turkije tot de EU is wat de regering betreft voorlopig „niet aan de orde.”

Na hevig aandringen van Eurlings (CDA), die steun kreeg van VVD, LPF, ChristenUnie en SGP, beloofde Bot er in de EU zijn best voor te gaan doen dat Hezbollah als terroristische organisatie wordt beschouwd. Aanvankelijk hield Bot de boot af, omdat hij bang is dat er niet voldoende juridisch bewijs is om de vervlechting tussen de politieke en de militaire tak van Hezbollah aan te tonen.

Herben (LPF) en Van der Staaij (SGP) wilden van de minister weten waarom hij een verwijzing naar de christelijke traditie in de Europese grondwet „hypocriet” vindt. Bot betoogde dat die uitspraak uit zijn verband was gerukt. Terugkijkend op de geschiedenis van Europa kun je zo’n verwijzing wel opnemen, meent hij. Als de EU in de nabije toekomst uitbreidt met niet-christelijke lidstaten valt die christelijke traditie echter weg, omdat je niet van nieuwe leden kunt eisen dat ze christelijk zijn, vindt de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer