Muziek

Bachproject Nederlandse Bachvereniging gaat online

De website allofbach.com, waarop de Nederlandse Bachvereniging het complete werk van Bach gaat aanbieden, komt vrijdag 2 mei online.

Muziekredactie
23 April 2014 14:48Gewijzigd op 15 November 2020 10:14

Dat meldt het gezelschap, dat spreekt van een „geschenk aan de wereld.” Voorafgaand aan het concert van de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk in Naarden gaat het online platform allofbach.com van start.

Eerder al meldde de vereniging dat ze de komende tien jaar alle werken van Bach gaat uitvoeren en opnemen en online beschikbaar gaat maken. In september zijn de opnamen begonnen. De eerste concertregistraties komen op 2 mei beschikbaar. Daarna volgt elke vrijdag een nieuw stuk van Bach. Het project wordt deels gefinancierd met particuliere gelden en fondsen.

Met ”All of Bach” wil de Nederlandse Bachvereniging „de miljoenen mensen die elke dag in zoekmachines de term ”Bach” intoetsen een plek geven waar ze inspiratie en verdieping vinden”, aldus het persbericht. Op het online platform krijgt elk muziekstuk van Bach een eigen pagina. Daar komt de bezoeker op een viersprong, waar hij kan kiezen uit de concertregistratie, interviews, achtergrondinformatie en publieksreacties. Elk werk is compleet te zien en te beluisteren.

Musici komen aan het woord over wat hun raakt in de muziek. „Zij hebben soms al hun halve leven doorgebracht met deze muziek en kunnen er als geen ander over vertellen.” Bij elk werk is er achtergrondinformatie en worden de feiten over de opname samengevat. In het publieksdeel is ruimte voor publieksreacties. Het platform is tweetalig (Nederlands en Engels) en is ontwikkeld door Fabrique, het bureau dat ook de website van het Rijksmuseum maakte.

In aanloop naar het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in seizoen 2021-2022 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren. Om dicht bij Bach te blijven, probeert de Bachvereniging Bachs muziek zo veel mogelijk uit te voeren op passende locaties: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers enzovoort.

De nieuwe media geven de mogelijkheid om zo veel mogelijk mensen te laten meeprofiteren van het project. „Zo kunnen we mensen betrekken bij onze aanpak, ze laten ontdekken: zo kun je Bach laten klinken. Als een geschenk aan de wereld. Want of je nu in Zuid-Korea woont en voor het eerst het Menuetje in g klein hebt ingestudeerd, of in Appingedam en gefascineerd bent door vierstemmige fuga’s, je bent altijd maar een paar muisklikken verwijderd van de informatie die je zoekt”, aldus Jos van Veldhoven, sinds 1983 artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer