Politiek

Top in Den Haag moet oceanen versterken

DEN HAAG (ANP). Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zegt het met een vette knipoog: „Dit is een unieke top, waaraan meer landen mee doen dan aan de nucleaire top.” Verschil is wel dat de Amerikaanse president Barack Obama bij die top vorige maand live aanwezig was en zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de ‘oceanentop’ van Dijksma donderdag in een videoboodschap toespreekt.

21 April 2014 07:38Gewijzigd op 15 November 2020 10:11

Maar dat neemt niet weg dat het belang van de oceanentop - van dinsdag tot en met donderdag in Den Haag met 500 deelnemers uit 80 landen - groot is. De oceanen beslaan tweederde van het aardoppervlak en 80 procent van al het leven bevindt zich in de oceanen. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in ons klimaat, leveren ze de helft van de zuurstof op aarde en een belangrijk deel van ons voedsel.

Maar de oceanen worden meer en meer bedreigd: door drijvende eilanden van plastic afvalmateriaal en door verzuring als gevolg van de opname van CO2. En elke dreiging voor de oceanen is er één voor de mens. Oceanen moeten monden voeden: de komende decennia stijgt de wereldbevolking van 7 naar 9 miljard mensen en zal de vraag naar vis naar verwachting verdubbelen, terwijl door overbevissing al ruim 40 procent van het totale visbestand is uitgeput.

Reden genoeg voor Nederland om de oceanenconferentie te organiseren. Dijksma opent de bijeenkomst dinsdag en sprak met het ANP over het belang van de top. „Het besef groeit dat het behoud van de oceanen en de biodiversiteit van enorm belang zijn voor de voedselzekerheid en voor de natuur zelf. Dat besef willen we deze week omzetten in een gevoel van urgentie bij de mensen die er wereldwijd iets over te zeggen hebben: wereldleiders, ministers en niet-gouvernementele organisaties die de oceanen samen kunnen versterken.”

Het Nederlands kabinet voelt een speciale verantwoordelijkheid om hier moreel leiderschap te tonen, zegt Dijksma. „We hebben veel kennis, bijvoorbeeld over duurzame visserij, en die willen we graag delen met andere landen.” Dijksma deed dat al in Indonesië waar ze helpt met het vergroten van de duurzame visproductie door kleine vissers. Ongeveer 30 procent van de visvangst rond Indonesië gaat nu nog verloren door onvoldoende kennis over de behandeling, opslag en transport van de vis.

De top is voor Dijksma geslaagd als er donderdag een slotverklaring ligt waarin concrete actie wordt afgesproken om de oceanen te redden van de vervuiling door de mens en ze schoner en gezonder te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer