‘Grenseffect’ meegewogen bij accijnsverhoging
DEN HAAG (ANP). Het kabinet zal bij de evaluatie in mei van de accijnsverhoging voor diesel en lpg niet alleen kijken naar de opbrengst, maar ook naar de gevolgen voor ondernemers in de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes zegde dat donderdag toe in een debat in de Tweede Kamer.
De oppositie loopt al maanden te hoop tegen de maatregel, die er toe zou hebben geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek failliet gaan en ook andere ondernemers veel omzet verliezen.
De oppositie en brancheorganisaties als de Bovag stellen ook dat de maatregel eerder minder dan meer accijnzen in het laatje brengt voor de overheid. Als dat in mei inderdaad zo blijkt te zijn, zal het kabinet de accijnsverhoging heroverwegen, zei Wiebes.
Of dat betekent dat hij de accijnsverhoging terugdraait, wilde hij niet zeggen. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Het hangt er bijvoorbeeld van af of de effecten zich alleen in de grensstreek voordoen of ook landelijk. „Pas als we de ziekte van de patiënt kennen, kunnen we medicijnen voorschrijven.”
Wiebes houdt met steun van de regeringspartijen en D66 vast aan zijn voornemen om pas half mei, op basis van alle cijfers over de eerste drie maanden conclusies te trekken. Hij waarschuwde de Kamer een keer te stoppen met het vragen naar misleidende cijfers. „Ik vind het flauw om politiek te bedrijven over de ruggen van ondernemers. De mensen hebben recht op cijfers die deugen.”