Prik tegen baarmoederhalskanker lijkt succes
AMSTERDAM (ANP). Het vaccinatieprogramma tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, lijkt succesvol. Het risico op gevaarlijke typen van het humaan papillomavirus (HPV) daalt sterk bij meisjes die zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat het academische ziekenhuis VUmc in Amsterdam donderdag heeft gepubliceerd.
Promovenda Madelief Mollers onderzocht de effecten van het HPV-vaccin in een groep van 1800 meisjes. HPV is seksueel overdraagbaar. Een infectie met het virus kan zich op de lange termijn ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Het vaccin tegen het virus werd in 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds dat jaar krijgen alle meisjes in het jaar dat ze 13 worden een oproep.
Het vaccin beschermt tegen de twee meest voorkomende types HPV. Deze types veroorzaken samen 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Uit de studie van Mollers bleek dat de gevaccineerde meisjes geen langdurige infecties hadden met deze types HPV. Kortdurende infecties kwamen bij deze meisjes minder vaak voor dan bij niet-gevaccineerde meisjes.
Volgens Mollers is het nog te vroeg om te zeggen wat het effect is van het vaccin op het aantal baarmoederhalskankerpatiënten. Dat komt omdat het 10 tot 15 jaar duurt voor een HPV-infectie zich tot baarmoederhalskanker ontwikkelt. „Maar je kunt stellen: zonder HPV-infectie, geen baarmoederhalskanker”, zegt Mollers. De promovenda noemt de uitkomsten van haar onderzoek daarom „veelbelovend”.
Mollers hoopt op 22 april op haar onderzoek te promoveren.