Binnenland

Al jaren gesteggel over kolencentrale RWE

EEMSMOND (ANP). De Raad van State heeft de natuurvergunning voor de kolencentrale van RWE in de Groningse Eemshaven woensdag niet goedgekeurd. Vijf vragen over „het belangrijkste energieproject in Nederland” (volgens RWE) of „het meest vervuilende energieproject in Nederland” (volgens de milieubeweging).

16 April 2014 16:35Gewijzigd op 15 November 2020 10:06

Waarom bouwt RWE een kolencentrale in de Eemshaven?

Het besluit heeft de energiereus al meer dan 10 jaar geleden genomen. Er zou steeds meer elektriciteit nodig zijn en zelfs een tekort dreigen. De centrale in de Eemshaven moet de grootste van Nederland worden en de modernste in zijn soort, met een capaciteit voor 2,5 miljoen huishoudens. RWE sprak indertijd van „het belangrijkste energieproject in Nederland”.

Is er sprake van een elektriciteitstekort?

Niet alleen de milieubeweging, maar ook veel deskundigen stellen dat er eerder een overschot dreigt. Dat komt door veel energiebesparende maatregelen, maar ook omdat landen om ons heen (vooral Duitsland) heel veel elektriciteit opwekken. RWE kan de bouw niet zomaar stilleggen, zegt het bedrijf. De centrale kost in totaal zo’n 2,6 miljard euro en dat zou een enorme kapitaalvernietiging zijn.

Waarom staat de centrale op het randje van de kwetsbare Waddenzee?

Voor koeling, maar ook omdat bulkschepen met kolen moeten kunnen aanmeren in een haven. De provincie Groningen had wel oren naar de plannen van RWE. De centrale zou de Eemshaven, al 30 jaar een desolate grasvlakte, een enorme duw in de rug geven en is goed voor de werkgelegenheid, waren de overwegingen. Bovendien wil Groningen graag dé energieprovincie van Nederland worden.

Dat was tegen het zere been van de milieubeweging?

Dat een kolencentrale wordt gebouwd aan de rand van het Waddengebied (Unesco Werelderfgoed), vindt ze onbegrijpelijk. Er wordt al jaren actie gevoerd. Met bezettingen en blokkades, maar vooral ook in de rechtszaal. In augustus 2011 haalde de milieubeweging haar gelijk voor de Raad van State. Die zette toen een streep door de natuurvergunning die het ministerie van Economische Zaken en de provincie Groningen hadden afgegeven. Het ging toen om dezelfde soort vergunning als waarover de hoogste bestuursrechter nu een tussenuitspraak heeft gedaan.

Wat gaat er nu gebeuren?

De centrale wordt op dit moment getest en moet in de loop van 2014 operationeel zijn. Het proefdraaien gaat gewoon door. Economische Zaken en de provincie Groningen hebben van de Raad van State een half jaar de tijd gekregen om de gebreken in de vergunning te dichten. Zeer waarschijnlijk stapt de milieubeweging opnieuw naar de rechter; een centrale zonder vergunning is een illegale centrale, stelt zij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer