„Homohuwelijk splijt evangelicale beweging VS binnen 25 jaar”
CHICAGO. De Amerikaanse hulporganisatie World Vision kwam vorige maand binnen 48 uur terug van het besluit om gehuwde homo’s in dienst te nemen. Conservatieve evangelicalen waren tevreden. Inmiddels roert het progressieve smaldeel van de evangelicale stroming zich. Voor deze groep is het homohuwelijk wel acceptabel.
Het zigzagbeleid van World Vision heeft er inmiddels toe geleid dat Jacqueline Fuller, directeur fondswerving, is afgetreden. Zij acht zich verantwoordelijk voor de enorme terugval van het aantal sponsoren (5000), nadat de hulporganisatie had bekendgemaakt voortaan getrouwde homo’s in dienst te willen nemen. Een deel van deze opzeggers kwam terug toen World Vision dat besluit terugdraaide. Toch meent Fuller dat zij de organisatie ernstige schade heeft berokkend. Conservatieve evangelicals vinden dat andere directieleden haar moeten volgen.
Een groep progressieve evangelicalen heeft vorige week in een brief aan World Vision zijn bezorgdheid uitgesproken over het besluit dat er voor getrouwde homo’s geen plaats is. Ze erkennen dat er onder christenen verschillend wordt gedacht over de acceptatie van het homohuwelijk, maar vinden het onjuist dat christelijke organisaties getrouwde homo’s weren. World Vision wordt gevraagd het standpunt te heroverwegen. De brief is ondertekend door ruim 300 bekende Amerikaanse evangelicalen, onder wie de befaamde theoloog Walter Brueggemann, historicus Randall Balmer, theoloog Amy Plantinga Pauw, filosoof Nick Woltersdorff en predikant Brian McLaren. Zij verzetten zich „hartgrondig” tegen de „on-Bijbelse opvatting dat homoseksuele mensen een zondige moraal volgen.” Volgens hen behoort het standpunt over homoseksualiteit niet tot het hart van het Evangelie.
Inmiddels hebben verschillende evangelicale leiders een tegenreactie gegeven. Richard Land, tot begin vorig jaar voorzitter van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten, stelt dat acceptatie van het homohuwelijk en van de homoseksuele levenswijze niets anders is dan „opstand tegen God.” Voor hem bepaalt de visie op het homohuwelijk of iemand een oprecht evangelicaal is of niet. „Men kan niet doen alsof dit tot de middelmatige zaken behoort. Wie nu doet alsof het homohuwelijk niet zo erg is, gaat schuiven.”
De ethicus wijst op vergelijkbare processen in de geschiedenis. „Kijk maar naar de ontwikkelingen rond de vraag of een vrouw een kerkelijk ambt mag bekleden. Het begint met een nuancering van het standpunt, daarna gaat men begrip vragen voor de zogenaamde legitieme verlangens van de vrouw, vervolgens komt er een studiecommissie die beweert dat het allemaal niet zo eenduidig ligt. Dan gaat men gedogen dat vrouwen in het ambt dienen en na 20, 25 jaar is het geen vraag meer. Dan mag de vrouw in het ambt gaan dienen.”
Voor Scot McKnight, hoogleraar Nieuwe Testament aan het Northern Seminary nabij Chicago, staat het als een paal boven water: binnen 25 jaar zal de evangelicale beweging in de VS een scheuring meemaken. De twistappel is de acceptatie van het homohuwelijk.
De nieuwtestamenticus constateert dat jonge evangelicals geneigd zijn een homohuwelijk aanvaardbaar te vinden. Uit een onderzoek dat het Public Religion Research Institute eind februari publiceerde blijkt dat 43 procent van de evangelicale jongeren zegt geen moeite te hebben met het homohuwelijk. Bij de groep veertigerplussers heeft slechts 19 procent er geen bezwaar tegen.
Voor McKnight heeft deze groeiende acceptatie onder evangelicale jongeren te maken met afnemend gezag van de Bijbel. „Bijbelse noties zijn voor hen vaak tijdgebonden en zeker niet het eind van alle tegenspraak.”
Lees ook:
Ophef kost World Vision 5000 donateurs.