Buitenland

Liveblog Oekraïne: Obama zet vraagtekens bij akkoord

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten hebben donderdag in het Zwitserse Genève gesproken over de crisis in Oekraïne. Volg in dit liveblog alle actuele ontwikkelingen.

15 April 2014 09:53Gewijzigd op 15 November 2020 10:05
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov tijdens een persconferentie in Genève. Foto AFP
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov tijdens een persconferentie in Genève. Foto AFP

10.14 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit dit liveblog. Het nieuws over Oekraïne blijft te volgen via www.rd.nl.

7.40 uur: Obama zet vraagtekens bij akkoord Oekraïne – De Amerikaanse president Barack Obama is sceptisch over het akkoord dat donderdag over de crisis in Oekraïne is gesloten. Rusland heeft beloofd te helpen bij de de-escalatie van de spanningen in Oost-Oekraïne, maar of dat ook gaat gebeuren is volgens Obama nog maar de vraag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten staan klaar om nieuwe sancties in te voeren als Rusland zich niet aan zijn belofte houdt. „Ik hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd”, zei Obama enkele uren nadat functionarissen uit de VS, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne tot een vergelijk waren gekomen in Genève. „De vraag is nu of ze hun invloed, die ze tot dusver op een verstorende wijze hebben aangewend, gaan gebruiken om de orde te herstellen. Alleen dan kunnen de Oekraïners verkiezingen houden, hervormingen doorvoeren om het landsbestuur te decentraliseren, hun economie stabiliseren en de weg richting groei en democratie weer inslaan.”


22.25 uur: „Akkoord is eerste stap” – Het akkoord dat de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie donderdag in een hotel in de Zwitserse stad Genève bereikten is volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken „een eerste stap”. In een gezamenlijke verklaring stelt het viertal dat alle partijen in het conflict in Oekraïne moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie. Volgens Timmermans is een begin gemaakt om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. Op Facebook schrijft hij verder het positief te vinden dat de OVSE een belangrijke rol krijgt bij het monitoren van de vooruitgang. „Laten we hopen dat hiermee een begin is gemaakt met de normalisering van de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland. Iedere reis, ook de moeilijkste, begint met een eerste stap. Die is nu gezet.”

21.30 uur: Canada stuurt straaljagers naar Oekraïne – De Canadese premier Stephen Harper heeft donderdag aangekondigd dat Canada zes straaljagers van het type CF-18 richting Oekraïne stuurt. De vliegtuigen zullen helpen met de NAVO-missie die het luchtruim bewaakt. De toestellen opereren vanuit Polen, samen met vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen en Duitsland. Naast de vliegtuigen en het grondpersonneel in Polen worden er ook twintig officieren naar Brussel gestuurd. Zij gaan aan de slag op het NAVO-hoofdkwartier. In juli doet Canada mogelijk mee aan Rapid Trident 2014, een militaire oefening die de VS dan in Oekraïne houdt. Eerder deze week kondigde Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, aan naar aanleiding van de spanningen in Oost-Oekraïne versterking te sturen naar voormalige Oostbloklanden.

20.03 uur: Separatisten Donetsk gaan nog niet weg – De pro-Russische Oekraïners die in Donetsk het regeringsgebouw bezet houden, zullen niet vertrekken zolang het protestkamp van prowesterse betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev niet is ontruimd. De separatisten in het oosten van Oekraïne lieten dat donderdag weten kort nadat Rusland, de VS, Oekraïne en de Europese Unie in Genève een akkoord hadden bereikt over het conflict in Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring staat dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen moeten worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. Ook bezette straten, pleinen en andere publieke plekken in Oekraïense plaatsen moeten worden vrijgegeven.

18.50 uur: Tv-gesprek Poetin – Lees hier een uitgebreide samenvatting van het televisievraaggesprek met de Russische president Poetin dat donderdag werd uitgezonden.

18.40 uur: Akkoord in Genève over Oekraïne – Het topoverleg in Genève over Oekraïne heeft donderdag een gezamenlijke verklaring opgeleverd. Daarin staat dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie. Dat moet leiden tot de-escalatie van de spanningen. Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie zijn dat na urenlang beraad overeengekomen. Een belangrijke concrete afspraak is dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen moeten worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. Ook alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in Oekraïense plaatsen moeten worden vrijgegeven. In het oosten van Oekraïne houden gewapende pro-Russische separatisten gebouwen van de Oekraïense overheid bezet. In de ‘Genève-verklaring’ staat verder dat alle demonstranten in Oekraïne amnestie moeten krijgen. Dat geldt ook voor betogers die bezette gebouwen verlaten en wapens inleveren. Een uitzondering geldt voor degenen die ernstige misdaden hebben begaan. Rusland, de VS en de EU zullen de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne steunen. Dat doen ze onder meer door waarnemers te leveren. De partijen spraken ook af dat grondwettelijke hervormingen in Oekraïne transparant zullen verlopen. Het zal onder meer betekenen dat een brede nationale dialoog op gang moet komen. Alle regio’s in Oekraïne en alle politieke kleuren moeten daarin worden betrokken.

18.10 uur: Militaire oefening Roemenië – Amerikaanse en Roemeense militairen hebben vandaag een meerdaagse oefening in het noordwesten van Roemenië afgerond. Bekijk hier een fotoserie.

18.05 uur: Oekraïne wil onderzoek Strafhof – Oekraïne vraagt het Internationaal Strafhof (ICC) om mogelijke oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid onder het bewind van de verdreven president Viktor Janoekovitsj te onderzoeken. Een Oekraïense delegatie heeft de nodige papieren donderdag in Den Haag afgegeven bij ICC-griffier Herman von Hebel, aldus het Strafhof. Oekraïne is niet aangesloten bij het ICC, maar ook niet-lidstaten kunnen het hof vragen misdaden te onderzoeken. Het verzoek heeft betrekking op de periode van 21 november tot 22 februari. Bij botsingen tussen politie en betogers vielen in die periode tientallen doden.

17.15 uur: Top Genève loopt uit – De Oekraïne-top in Genève, die eigenlijk om 15.00 uur had moeten worden afgesloten, loopt uit. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de VS en EU-buitenlandchef Catherine Ashton kwamen donderdagmiddag voor een extra onderhandelingsronde bij elkaar. Volgens diplomaten wil Oekraïne voorstellen doen om meer rekening te houden met de wensen van de Russischtaligen in het oosten van Oekraïne. Voorafgaand aan het overleg met zijn vieren hadden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov onder vier ogen met elkaar gesproken. Naar verluidt heeft Lavrov daarbij een akkoord voorgesteld waarbij de pro-Russische groepen die in Oost-Oekraïne overheidsgebouwen hebben bezet, worden ontwapend. Ook moet er een proces van grondwetsherziening op gang komen waarbij Oekraïne volgens een federaal model wordt ingericht.

16.14 uur: „Oekraïne weigert Russische reizigers” – Oekraïne gaat strenge eisen stellen aan Russische reizigers die het land in willen. Dat stelde de Russische vliegmaatschappij Aeroflot donderdag. Zo zouden Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar alleen Oekraïne in mogen met bijvoorbeeld een uitnodiging van familieleden of een bedrijf in dat land. Aeroflot informeert passagiers inmiddels over die ‘strenge beperkingen die de Oekraïense autoriteiten opleggen voor toegang tot het land’, liet de maatschappij weten.

15.55 uur: „Nieuwe fase van confrontatie” – Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is er door de crisis rond Oekraïne „een nieuwe fase van confrontatie in Europa ingetreden die ik zeer betreur”. Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een Europees land in een conflict met een ander Europees land een ander stuk land inpikt, zei hij. „Dat is een fundamentele schending van de spelregels.” Europa en de NAVO zijn volgens Timmermans sterk genoeg om de situatie het hoofd te bieden, al zal daar wel een lange periode van ingewikkelde politieke en diplomatieke verhoudingen voor nodig zijn. „De schuld ligt daarvoor puur en alleen in Moskou”, zei hij. De minister acht de kans miniem dat het tot oorlogshandelingen komt tussen Rusland en de NAVO. Het militaire bondgenootschap is volgens hem eensgezind, ook als een van de lidstaten zou worden aangevallen. Poetin kan bovendien militair niet op tegen de NAVO, aldus Timmermans. De oplopende internationale sancties tegen Rusland hebben volgens hem en Rutte effect. Zo loopt de Russische economische groei terug, zeiden ze.

15.05 uur: Alaska laat Poetin Siberisch – De Russische president Poetin is niet geïnteresseerd in de terugkeer van Alaska in het Russische rijk. Hij kreeg de vraag of Alaska na de Krim terugkeert naar Rusland voorgelegd in een rechtstreekse tv-uitzending. „Maar wat wilt u dan met Alaska?”, vroeg Poetin verbaasd. „Nu al is 70 procent van ons land in de koude noordelijke streken en binnen de poolcirkel. Ligt Alaska soms op het zuidelijk halfrond? In Alaska is het ook koud, daar worden we niet warmer van”, zei Poetin. Alaska werd in 1867 door de Verenigde Staten voor 7,2 miljoen dollar gekocht van de Russische keizer Alexander II. In de VS voert inmiddels een groepje mensen actie voor de teruggave van Alaska. Ze hebben inmiddels 42.419 handtekeningen ingezameld voor dit plan. Dat zijn er echter nog 57.581 te weinig om een serieus verzoekschrift te kunnen indienen bij president Barack Obama.

14.50 uur: Rutte verwacht geen oorlog – Premier Mark Rutte verwacht niet dat de crisis over Oekraïne zal uitmonden in een militair conflict tussen Oost en West. Hij denkt nog steeds dat het mogelijk is het conflict te laten de-escaleren „als verstandige krachten en verstandige mensen verstandige handelingen verrichten”. Rutte zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij wees erop dat Oekraïne geen onderdeel is van het NAVO-grondgebied. Wel staat het Westen voor de internationale rechtstaat „en verwerpen wij” de Russische bezetting van de Krim. Ook roept het Westen de Russische president Vladimir Poetin op bij te dragen aan de-escalatie. Rutte verwacht geen nieuwe Koude Oorlog, al is de situatie rond Oekraïne „ernstig”. Volgens de minister-president zijn de oostelijke NAVO-bondgenoten, zoals Polen, Roemenië en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, zeer bezorgd. Daarom wil de NAVO extra militaire middelen inzetten om de oostelijke partners te beschermen. Nederland stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar.

14.10 uur: Oekraïne krijgt nog maand voor gasrekening – Oekraïne krijgt nog een maand de tijd om zijn gasrekeningen aan Rusland te voldoen. Dit zei donderdag de Russische president Poetin in een tv-programma, Directe Verbinding, waar hem urenlang vragen zijn voorgelegd. Oekraïne loopt miljarden euro’s achter met de betaling van Russisch gas. Bovendien verdenkt Rusland het buurland ervan gas dat is bestemd voor andere landen, af te tappen uit de pijpleidingen. Poetin zei dat Oekraïne over een maand vooruit moet gaan betalen. De Russische president zei ook te hopen dat „westerse partners zoals Duitsland” veel meer gaan doen om de economie van Oekraïne te redden. Het geven van bankgaranties is niet genoeg.

13.48 uur: Poetin krijgt vraag van Snowden – Poetin beantwoordt urenlang vragen van Russische burgers live op televisie. Een van de vraagstellers is Edward Snowden, die van Poetin wil weten of er NSA-achtige praktijken in Rusland voorkomen. Volgens Poetin is dat niet zo.

13.45 uur: „Krim ook geannexeerd om uitbreiding NAVO” – De Russische beslissing om de Krim in te lijven is beïnvloed door de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd. „Als de infrastructuur van een militair blok richting onze grenzen schuift, dan zorgt dat voor zorgen en vragen. We moeten wat doen als reactie daarop”, aldus Poetin op de televisie. „Onze beslissing over de Krim was mede ingegeven door de overweging dat als we niets doen, er een moment komt dat de NAVO Oekraïne naar binnen sleept en dat ze zeggen: dit heeft niets met jullie te maken”, sprak Poetin.

12.57 uur: EU-parlement wil wapenembargo – De Europese Unie zou een wapenembargo moeten instellen tegen Rusland wegens de agressie tegen buurland Oekraïne. Het Europees Parlement (EP) roept de EU-lidstaten daartoe op. Ook willen de EU-parlementariërs dat er maatregelen worden genomen tegen Russische bedrijven en hun dochterondernemingen in vooral de energiesector. Ook wil het EP dat er gekeken wordt of er actie is te ondernemen tegen Russische investeringen in de EU. Bovendien wil het EP dat alle akkoorden tussen Rusland en de EU worden geëvalueerd en bekeken wordt of ze mogelijk opgeschort kunnen worden.

12.38 uur: Europa wil overleg met Rusland over gas – De Europese Unie is bereid tot overleg met Rusland en Oekraïne over het veiligstellen van gasleveranties en -doorvoer. De commissie publiceerde een brief die voorzitter José Manuel Barroso aan de Russische president Vladimir Poetin schreef. Het is een reactie op het recente schrijven van Poetin aan meerdere EU-lidstaten en andere landen. In die brief kwam het Russische staatshoofd met het voorstel om ruggespraak te houden over gas.

12.20 uur: Poetin: hopelijk geen militair ingrijpen – De Russische president Poetin hoopt dat militair ingrijpen in Oekraïne niet nodig zal zijn en hij is bereid met de machthebbers in Kiev te praten. Poetin verwees meldingen dat Rusland zich al militair bemoeit met Oekraïne naar het rijk der fabelen. Dat is onzin, zei de president in een tv-programma van 4 uur waarin vragen aan het staatshoofd konden worden gesteld. De president beklemtoonde dat er een compromis moet komen tussen de machthebbers in Kiev en de andere politieke krachten in Oekraïne zelf. Poetin waarschuwde de NAVO niet te dicht bij de Russische grenzen te komen: „We worden gedwongen actie te ondernemen als de militaire infrastructuur onze grenzen raakt.”

11.34 uur: Overleg in Genève begonnen – De bijeenkomst over de situatie in Oekraïne is begonnen. Aan het overleg nemen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten deel, alsmede EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

11.07 uur: Timmermans prijst terughoudendheid Oekraïne – Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het nog steeds „prijzenswaardig” dat de autoriteiten en het leger in Oekraïne zeer terughoudend zijn met het gebruik van geweld. De situatie in het oosten van het land is volgens hem zeer gespannen en daar maakt hij zich grote zorgen over.

10.49 uur: Poetin: Regering Oekraïne wil geen dialoog – President Poetin verwijt de regering van Oekraïne opnieuw geen dialoog te willen met de Russischsprekende bevolking in het oosten en zuiden van het land. Alleen via onderhandelingen kan een oplossing worden bereikt voor het conflict in Oekraïne, benadrukte de president in een tv-uitzending die in heel Rusland te volgen was. Poetin deed berichten dat Rusland in het buurland intervenieert, af als onzin.

10.28 uur: Legereenheid trekt zich terug uit Donetsk – Een eenheid van het Oekraïnse leger heeft zich teruggetrokken uit het gebied rond de stad Donetsk, nadat de militairen waren gestuit op fel verzet van separatisten. Met 15 pantservoertuigen is de eenheid teruggekeerd naar haar basis in de stad Dnjepropetrovsk, ten noordwesten van Donetsk.

9.47 uur: Oekraïne-overleg in Genève – Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie praten later vandaag in Genève over de crisis in Oekraïne. Het is voor het eerst dat de vier partijen op dit niveau gezamenlijk over de crisis overleggen. De verwachtingen zijn niet hoog, maar diplomaten in Genève zijn in gesprek gegaan om het overleg voor te bereiden. Oekraïne doet voorstellen om aan de wensen tegemoet te komen van de Russisch-sprekenden in grote delen van het oosten en zuiden van het land.

7.29 uur: Doden bij aanval op Oekraïense kazerne – Zeker drie personen zijn omgekomen, toen pro-Russische separatisten een kazerne van de Oekraïense strijdkrachten in de stad Marioepol aanvielen. Dertien anderen raakten gewond. Dat schrijft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, op zijn Facebookpagina. Onder de militairen vielen geen doden en gewonden. Er zijn 63 arrestaties verricht, meldt Avakov. Marioepol ligt in het zuidoosten van het land aan de Zee van Azov.

2.10 uur: VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland – Rusland kan rekenen op nieuwe sancties als het de steun opvoert aan separatisten in Oost-Oekraïne. Dat zegt Obama in een interview met nieuwszender CBS. Obama waarschuwde de Russen dat er „gevolgen” zijn als „ze dit soort stappen zetten, die zijn bedoeld om Oekraïne te destabiliseren en hun soevereiniteit te schenden.” De president vreest naar eigen zeggen niet voor een militair treffen met Rusland. „Ze hebben geen interesse in een militaire confrontatie met ons”, benadrukte Obama.

Donderdag 1.29 uur: „Separatisten belagen basis in Oost-Oekraïne” – Oekraïense troepen schieten in de lucht nu hun basis in het oosten van het land wordt belaagd door een groep pro-Russische separatisten. Een groep gewapende demonstranten eist dat de militairen overlopen naar het anti-regeringskamp. Toen de actievoerders daarop probeerden de basis binnen te dringen, werd door de troepen in de lucht geschoten. Het is nog onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

22.25 uur: „Poetin wil Russisch veto in Oekraïne” – De Russische president Vlamir Poetin wil een federaal Oekraïne waarbij Rusland een veto krijgt in Oekraïense aangelegenheden. Dat hebben althans Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers tegen persbureau Reuters gezegd. Zij verwachten geen doorbraak op de Oekraïne-top die donderdag in Genève wordt gehouden. De regering van Barack Obama is in gesprek met de zakenwereld over sancties tegen Rusland.

21.45 uur: Oekraïense MIG probeert te imponeren – Op YouTube zijn beelden verschenen van een MIG-29 van de Oekraïense luchtmacht die eerder woensdag zeer laag over een menigte pro-Russische activisten in Slavjansk vloog.

20.05 uur: VS werken aan hulppakket – De Verenigde Staten zijn bezig een hulppakket voor Oekraïne samen te stellen. Dat hebben Amerikaanse politici woensdag gezegd. De VS gaan onder meer kleding en medische benodigdheden leveren. De Amerikaanse regering is voorlopig niet van plan om militair materieel naar Oekraïne te sturen. De hulp is wel bedoeld om het Oekraïense leger te steunen in zijn poging de orde in het oosten van het land te herstellen. De politici wilden anoniem blijven, maar perschef van het Witte Huis Jay Carney deed wel enkele uitspraken over Amerikaanse steun aan Oekraïne. „We beoordelen verzoeken en kijken naar manieren waarop we de Oekraïense regering kunnen steunen”, zei Carney. „Onze focus is om druk op Rusland uit te oefenen zodat het begrijpt dat de internationale gemeenschap verenigd is wat betreft steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.”

20.00 uur: „VS steunen oorlog tegen volk Oekraïne” – Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan een oorlog tegen het Oekraïense volk te steunen. De VS doen dat door de militaire operatie van het Oekraïense leger in het oosten van het land te rechtvaardigen, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De beschuldiging komt vlak voor het crisisoverleg tussen de VS, Rusland, Oekraïne en de EU, dat gepland staat voor donderdag in Genève. „Washington moet zich bewust zijn van de rampzalige gevolgen van zijn onverbiddelijke steun aan zijn protegés in Kiev”, aldus Rusland. Volgens het Kremlin meten de VS met twee maten door de omverwerping van de regering in Kiev als volksopstand goed te praten, en de protesten in het oosten af te doen als terrorisme.

18.40 uur: F-16’s, fregat en mijnenjager voor NAVO – Nederland is bereid extra militaire middelen in te zetten voor de NAVO om oostelijke lidstaten van het bondgenootschap te beschermen. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar. Dat hebben de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de NAVO gebruik zal maken van het aanbod. Nederland is nu al met een tankvliegtuig betrokken bij de NAVO-operaties. Dat toestel tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en Roemenië patrouilleren.

18.30 uur: Militairen maken wapens onklaar – Oekraïense militairen in de stad Kramatorsk hebben hun wapens onklaar gemaakt, nadat ze werden omringd door een groep pro-Russische activisten. Dat meldt persbureau AFP. In ruil mogen de soldaten weer vertrekken.

18.15 uur: Korte samenvatting – Lees hier een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws uit Oekraïne tot nu toe.

17.15 uur: Merkel houdt Rusland verantwoordelijk – De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Poetin dinsdag in een telefoongesprek laten weten dat Rusland een grote verantwoordelijkheid heeft om de situatie in Oekraïne niet uit de hand te laten lopen, meldt een woordvoerder van Merkel tegenover AP.

17.00 uur: Versterking NAVO „louter defensief” – De woensdag door de NAVO aangekondigde versterking van de militaire aanwezigheid in Oost-Europa is „louter defensief en vormt geen bedreiging voor Rusland”. Dat zegt de hoogste militaire commandant van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove.

16.30 uur: Duitse straaljagers en schip naar Oost-Europa – Duitsland stuurt ter versterking van de oostelijke NAVO-lidstaten zes straaljagers en een marineschip. Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het bevoorradingsschip Elbe gaat van vanaf eind mei naar de Oostzee bij de Baltische staten. Daar gaan later dit jaar ook zes Duitse Eurofighters naartoe om het luchtruim te bewaken.

16.20 uur: „150 soldaten overgelopen bij Slavjansk” – Onder de pro-Russische activisten die bij Slavjansk zes tanks hebben buitgemaakt, zouden zich volgens een woordvoerder van de groep ongeveer 150 Oekraïense militairen bevinden. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Zelf is hij „lid van de zelfverdedigingstroepen op de Krim”, aldus de naar schatting 50-jarige man tegenover journalisten. „Wij zijn ongeveer met tien man. De overigen zijn ongeveer 150 Oekraïense soldaten, die zich bij ons hebben aangesloten.

15.50 uur: „Meer soldaten lopen over” – Pro-Russische milities in Kramatorsk berichten dat meer Oekraïense troepen met tanks zijn overgelopen, twittert de Duitse verslaggever Dirk Emmerich.

15.25 uur: Separatisten hebben tanks van leger buitgemaakt – Het Oekraïense ministerie van Defensie bevestigt dat tanks van het Oekraïense leger in handen zijn geraakt van pro-Russische separatisten.

15.00 uur: Bulgarije tegen opdeling Oekraïne – De Bulgaarse president Rossen Plevneliev heeft zich uitgesproken tegen opdeling van Oekraïne. Hij riep de EU en de NAVO op „beslist en categorisch” te verklaren dat we niet terugkeren naar de politiek van de 19e eeuw. Hij beschuldigde Rusland ervan de grondbeginselen van het internationale recht te schenden.

14.25 uur: „Water en sigaretten voor soldaten” – De lokale bevolking van Kramatorsk kletst met de soldaten van het Oekraïense leger en overhandigt hen water en sigaretten, laat verslaggever Olaf Koens via Twitter weten. De sfeer is vriendelijk en de geweren zijn niet geladen.

14.15 uur: Helikopters boven Kramatorsk – Helicopters en straaljagers vliegen „boven vastgelopen Oekraïnse militairen”, twittert verslaggever Gert-Jan Dennekamp vanuit Kramatorsk. „Vliegen intimiderend laag over.”

13.55 uur: „Geen zin om te vechten tegen het Oekraïense volk” – Soldaten van het Oekraïense lijken er weinig zin in te hebben om de wapens tegen de eigen bevolking op te nemen, meldt verslaggever Lindsey Hilsum. „De Oekraïense regering mag gewapende separatisten dan met geweld willen verdrijven uit de door hen bezette gebouwen in Oost-Oekraïne, de soldaten voelen er echter weinig voor. „Ik wil niemand neerschieten”, zei er een. „Feitelijk was ik tegen deze missie”, schrijft Hilsum vanuit Kramatorsk op haar blog.

13.35 uur: NAVO stuurt meer vliegtuigen en schepen – De NAVO stuurt meer vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen woensdag bekend na overleg met de NAVO-bondgenoten in Brussel. De oostelijke lidstaten, die aan Oekraïne en/of Rusland grenzen, maken zich zorgen over de Russische opstelling. Rasmussen wilde niets zeggen over het extra aantal vliegtuigen en schepen. Volgens hem gaat het om „voldoende” materieel om de paraatheid van de NAVO te tonen. Hij sloot een verdere uitbreiding niet uit.

13.30 uur: Betogers voor „Volksrepubliek Odessa” – Pro-Russische activisten hebben woensdag in Odessa „de Volksrepubliek Odessa” uitgeroepen. Ze riepen in een verklaring de bevolking op donderdag wegen en straten te versperren en geen extra politie of militairen toe te laten tot de overwegend Russischsprekende stad. De oproep kwam volgens het Russische persbureau RIA Novosti van de beweging ‘Anti-Maidan’, die zich fel keert tegen de machthebbers in de hoofdstad Kiev. De Oekraïense havenstad Odessa ligt ruim 400 kilometer ten zuiden van Kiev en heeft een gemengde bevolking. De grootste minderheid vormen de Russen met circa 30 procent van de bevolking. Toch is Russisch de belangrijkste voertaal van deze stad van meer dan 1 miljoen inwoners. Russischsprekende delen van Oekraïne erkennen de machtswisseling van 22 februari in Kiev niet. Ze beschouwen de huidige machthebbers als extreem rechtse coupplegers. Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers was de afschaffing van het Russisch als officiële taal. Odessa is nu de op twee na grootste stad van Oekraïne en was ooit de vierde stad van het Russische keizerrijk.

12.50 uur: „Oost-Oekraïne glijdt Kiev uit de handen” – De antiterreuroperatie van de Oekraïense regering vordert amper. Openbare gebouwen blijven bezet en soldaten lopen over. Veel wijst erop dat de regering in Kiev de controle over het oosten verder ontglipt, schrijft het Duitse NTV.

12.10 uur: Militaire mogelijkheden Kiev beperkt – De mogelijkheden voor de machthebbers in Kiev om zich militair te verweren tegen Russen of pro-Russische land­genoten zijn erg beperkt. De strijdkrachten worden al heel lang slecht betaald en zijn slecht uitgerust en hun materieel is verre van modern, aldus een ANP-bericht.

11.45 uur: Geen politiek voor priester Oekraïne – Het wordt Grieks-katholieke priesters in Oekraïne voortaan verboden zich in te laten met politiek. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen voor priesters die de bisschoppensynode van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk deze week heeft goedgekeurd. De bisschoppen willen met de „bindende aanbevelingen” duidelijkheid scheppen over de plaats en de rol van de kerk in de politiek en het maatschappelijke debat, met het oog op de parlementsverkiezingen.

11.25 uur: Militaire voertuigen in Slavjansk – Verslaggever Olaf Koens twittert een foto van Oekraïense militaire voertuigen in het centrum van de stad Slavjansk. Ze zijn nu onder controle van pro-Russische milities.

11.20 uur: „Stadhuis Donetsk bezet” – Gewapende pro-Russische Oekraïners hebben woensdag het gemeentehuis in Donetsk ingenomen. Dat zei een lid van de gemeenteraad van de industriestad, die circa 550 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. De separatisten eisen een referendum over de vorming van een „federalistisch” Oekraïne. In Donetsk wordt sinds 13 april ook al het gebouw van de regionale regering bezet gehouden. Donetsk is met meer dan 1 miljoen inwoners de belangrijkste stad van de industriële regio, die ook Donbass- of Donetsbekken wordt genoemd.

11.10 uur: RD-commentaar– Voor het Westen zijn de gebeurtenissen in Oekraïne een spiegel, schrijft de commentator van deze krant. „Bij de zogeheten Maidanprotesten in Kiev was er minder vertoon van wapens, maar toch waren deze acties evenzeer bedoeld om de regering te destabiliseren. Veel Europese politici hebben getoond hier sympathie voor te hebben. Maar wie wind zaait, moet bereid zijn storm te oogsten.”

10.55 uur: Overlopers tonen afkeer van regering in Kiev – „Al wekenlang hebben we niets fatsoenlijks te eten gekregen. Kiev is ons vergeten. We hebben er nu genoeg van”, aldus een van de overlopers in Der Spiegel. „Wij zijn het volk”, zegt een ander.

10.40 uur: „Oekraïense soldaten lopen over” – In Kramatorsk, waar het Oekraïense leger dinsdag het vliegveld heroverde, hebben de eerste Oekraïense soldaten er genoeg van; ze zijn met zes tanks overgelopen naar het pro-Russische kamp. Dat meldt Der Spiegel. Met een vlag van Rusland en de regio Donetsk rijden ze door de stad. Uit de stad Slavjansk komen soortgelijke berichten.

10.30 uur: NAVO-activiteiten – Klik hier om te zien waar de NAVO op dit moment actief is.

10.25 uur: „Ogen gericht op Slavjansk” – Na de herovering van het vliegveld Kramatorsk zijn de ogen van de meeste mensen nu gericht op de nabijgelegen stad Slavjansk. Dat zegt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. Boven die stad, op ruim 100 kilometer afstand van Donetsk, zijn woensdagmorgen helikopters gesignaleerd. Dat wil niet direct zeggen dat er wordt ingegrepen; het kan ook horen bij de „psychologische oorlogsvoering”, aldus Godfroid.

10.10 uur: Rusland: overleg met Oekraïne nog op agenda – Rusland is nog steeds van plan donderdag in Genève in overleg te treden met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan Vietnam gezegd. De gesprekken in Genève „blijven op de agenda”, ondanks het Oekraïense militaire optreden dinsdag tegen pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne. Rusland heeft voorheen herhaaldelijk gedreigd de gesprekken af te blazen als de Oekraïense regering zou teruggrijpen op geweld.

6.54 uur: Nederland overweegt inzet F-16’s bij Oekraïne – Nederland overweegt F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten voor de NAVO-activiteiten om Oost-Europese bondgenoten te beschermen. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Ons land zet nu al een tankvliegtuig in dat Awacs-radarvliegtuigen in de lucht bijtankt. Die toestellen patrouilleren in het luchtruim van Polen en Roemenië om de situatie rond Oekraïne te observeren. Het aantal ‘Awacs-uren’ is geïntensiveerd, zei de minister. Volgens haar wordt nu gekeken hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan de luchtverdediging of „een verhoging van marinevertegenwoordiging”.

5.20 uur: Poetin: Oekraïne op rand van burgeroorlog – Door de escalatie van het conflict in Oekraïne staat het land op de rand van een burgeroorlog. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maakte het Kremlin dinsdag bekend. Poetin hekelde in het gesprek de „ongrondwettelijke” koers van de regering in Kiev. Het zint de president niet dat „met geweld protesten worden onderdrukt” in het zuidoosten van Oekraïne. Beide leiders zouden het belang hebben benadrukt van het geplande topoverleg tussen Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het Kremlin wordt gehoopt dat „de bijeenkomst een duidelijk signaal afgeeft dat helpt de situatie een vreedzame richting te sturen.”

2.14 uur: „Geen VN-vredesmacht naar Oekraïne” – VN-chef Ban Ki-moon ziet voorlopig geen VN-vredesmacht afreizen naar Oekraïne. In een gesprek met Mexicaanse media zei Ban dat zonder een duidelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad het zenden van een vredesmacht niet mogelijk is. De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov had Ban maandag in een telefoongesprek gevraagd om een VN-vredesmacht in het oosten van zijn land waar het onrustig is en waar pro-Russische separatisten overheidsgebouwen bezet houden. Een mandaat van de Veiligheidsraad lijkt ver weg omdat Rusland dat met een veto kan tegenhouden.


22.12 uur: RWE levert gas aan Oekraïne – Het moederbedrijf van Essent, RWE, gaat gas leveren aan Oekraïne. Hiermee kan Oekraïne toch gas krijgen als Rusland de gaskraan dichtdraait. De gaslevering wordt allereerst als een symbolische actie gezien, maar RWE zou uiteindelijk kunnen voorzien in een vijfde van de gasbehoefte van het land. Dat schrijft de NOS.

20.20 uur: VS: Oekraïnse regering verantwoordelijk voor orde – Het Witte Huis liet weten dat de Oekraïense regering „verantwoordelijk is voor orde en gezag” in het land. De Amerikaanse regering herhaalde nog maar eens militair ingrijpen niet te overwegen.

19.50 uur: Rusland wil veroordeling acties Oekraïne – De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten het gebruik van geweld door Oekraïne in het oosten van dat land veroordelen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd in een telefoongesprek met de chef van de VN, Ban Ki-moon. Hij zei dat Rusland een ,duidelijke veroordeling’’ verwacht van de „illegale acties”. Hij doelde op de activiteiten van de Oekraïense strijdkrachten onder meer op het vliegveld van de stad Kramatorsk.

18.27 uur: Doden door gevechten in Oekraïne – Bij gevechten om een militair vliegveldje in het oosten van Oekraïne zijn dinsdag doden gevallen. Dit hebben de Oekraïense autoriteiten in Kiev bevestigd. Pro-Russische activisten spraken van vier doden door de aanval van Oekraïense troepen op het vliegveld van Kramatorsk, 525 kilometer ten zuidoosten van Kiev. De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft gezegd dat het vliegveld op separatisten is heroverd.

18.09 uur: Achterstallig onderhoud bij leger Oekraïne – De mogelijkheden voor de machthebbers in Kiev om zich militair te verweren tegen Russen of pro-Russische landgenoten zijn erg beperkt. De strijdkrachten zijn al heel lang slecht betaald en slecht uitgerust. Lees hier meer.

17.50 uur: Escalatie Oekraïne drukt op beurzen – Beleggers op de Europese beurzen schrokken dinsdagmiddag van de militaire escalatie in Oekraïne. Waar de graadmeters in de vroege middaghandel nog een gemengd beeld boden, sloten de indices allemaal diep in het rood. Ook een matig cijfer over het beleggersvertrouwen in de Duitse economie drukte de stemming. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 392,66 punten. De MidKap-index leverde 0,7 procent in tot 641,19 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten tot 0,9 procent lager. De beurs in Frankfurt verloor 1,8 procent.

17.37 uur: „Militairen ook actief in Slavjansk” – Ook in de stad Slavjansk zou de antiterreuroperatie van de Oekraïense troepen zijn begonnen, meldt de Duitse krant Die Welt.

17.33 uur: „Opnieuw schoten in Kramatorsk” – Een Deense verslaggever laat via Twitter weten opnieuw schoten te hebben gehoord bij het vliegveld van Kramatorsk. Een huilende vrouw vertelt hem bang te zijn dat de oorlog is begonnen.

17.30 uur: „Vliegveld Kramatorsk heroverd” – De Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov zegt dat het vliegveld bij Kramatorsk is heroverd op de pro-Russische separatisten, meldt persbureau Interfax.

16.55 uur: Oekraïense troepen verlaten helikopters bij Kramatorsk – Volgens persbureau Reuters hebben Oekraïense troepen twee helikopters op een vliegveld bij Kramatorsk verlaten.

16.45 uur: Slachtoffers – De Russische televisiezender RT maakt melding van vier doden en twee gewonden bij de militaire operatie rond het vliegveld in Kramatorsk.

16.30 uur: Aanval in Kramatorsk – Het lijkt erop dat de door Kiev aangekondigde antiterreuroperatie is begonnen. De strijdkrachten in Oekraïne hebben de aanval ingezet tegen separatisten in de stad Kramatorsk. Volgens journalisten ter plaatse is automatisch geweervuur te horen uit de richting van het militair vliegveld van de stad. Een gevechtsvliegtuig vloog laag boven Kramatorsk. Een tv-station berichtte dat een Oekraïens vliegtuig probeerde te landen, maar daarvan afzag omdat separatisten het vuur op het toestel hadden geopend.

16.15 uur: „Russische coördinatie in Slavjansk” – Een man die de pro-Russische operatie in Slavjansk coördineert, is door de Oekraïense geheime dienst herkend als medewerker van de Russische geheime dienst. Dezelfde man zou zijn betrokken bij de militaire bezetting van de Krim. Dat meldt de Duitse krant Die Welt.

16.10 uur: „Herovering vliegveld Kramatorsk” – Oekraïense troepen zouden zijn begonnen met de herovering van het bezette vliegveld bij Kramatorsk.

15.50 uur: „Oekraïense soldaten trekken Slavjansk binnen” – Op Twitter wordt gemeld dat ongeveer 500 Oekraïense militairen de stad Slavjansk zouden binnentrekken.

15.42 uur: „Russische economie stagneert door crisis” – De Russische economie zou dit jaar kunnen stagneren als gevolg van de crisis rond Oekraïne. Dat zei dinsdag de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov, zo berichtte het Russische persbureau Interfax. „De omstandigheden in 2014 zijn waarschijnlijk het zwaarst sinds de crisis in 2008-2009. De economische groei zal zeer laag zijn, 0,5 procent of rond de 0 procent”, aldus Siloeanov. Hij waarschuwde tevens voor lagere opbrengsten uit de export van olie, hoewel de prijs van een vat olie dit jaar tot nu toe ongeveer even hoog ligt als vorig jaar. De minister stipte dinsdag ook een ander probleem voor de Russische economie aan, namelijk het weglekken van kapitaal uit het land. Siloeanov merkte op dat dit het gevolg is van „de onzekere ontwikkeling van de geopolitieke situatie”. In het eerste kwartaal vloeide er al 63 miljard dollar uit Rusland weg, waarvan circa 50 miljard doordat consumenten en bedrijven roebels omwisselden in vreemde valuta.

15.40 uur: „Geen Russische militairen in Oekraïne” – Berichten dat er Russische militairen in het oosten van Oekraïne zijn, zijn absurd. Er zijn geen Russische militairen in dat land. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin gezegd. Hij suggereerde dat westerse regeringen zulke verhalen de wereld in helpen om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. „Je kunt er slechts naar gissen waarom zij er er de voorkeur aan geven niet naar alle uitlatingen van Russische zijde te luisteren”, aldus de woordvoerder.

15.30 uur: Betogers in Kiev eisen ontslag president – Het lijkt wel alsof de interim-regering in Kiev tussen twee vuren zit. Honderden betogers eisen voor het parlement in Kiev actie van de Oekraïense regering tegen de separatisten in het oosten van het land. Ze eisen het ontslag van president Oleksandr Toertsjinov en minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov, meldt de Kyiv Post.

15.13 uur: Rusland geeft wapentuig Krim niet terug – Rusland is gestopt met het teruggeven van Oekraïens wapentuig dat is buitgemaakt op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Volgens het persbureau ITAR-TASS is de maatregel bedoeld om te voorkomen dat de wapens en munitie tegen burgers worden gebruikt in Oekraïne. Rusland voldoet zo aan zijn internationale verplichtingen, aldus de regering in Moskou. Rusland heeft naar eigen zeggen al 389 stuks militair materieel overgedragen aan Oekraïne. Daaronder zijn volgens de Russen acht helikopters en drie marineschepen.

15.05 uur: „Meer samenwerking met NAVO” – NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen pleit voor nauwere samenwerking tussen de verdragsorganisatie en de EU. „We moet meer samen oefenen, zodat we op alles zijn voorbereid wat de toekomst zou kunnen brengen”, aldus Rasmussen tijdens een ontmoeting in Luxemburg van ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen.

14.45 uur: Russische militairen in Slavjansk? – De Duitse verslaggever Dirk Emmericht lijkt via Twitter te suggeren dat Russische elitetroepen actief zijn voor het stadhuis van de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. „Goed uitgeruste militaire krachten”, „zeer professionele indruk” en „heel energiek: Camera onmiddellijk uit!, twittert hij.

14.40 uur: EU zet meer Oekraïners op zwarte lijst – De Europese Unie heeft dinsdag meer Oekraïners op een zwarte lijst gezet wegens verduistering van Oekraïens overheidsgeld. Het gaat om vier politici en oud-politici: een voormalig premier, twee ex-ministers en een parlementariër. Ex-regeringsleider Sergej Arbuzov geldt als vertrouweling van de verdreven Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj. De vier kunnen niet meer bij hun tegoeden op hun Europese rekeningen. Inmiddels staan 22 personen op de lijst, onder wie Janoekovitsj zelf. De Europese Unie hanteert daarnaast een zwarte lijst van vooralsnog 33 personen die betrokken waren bij de afsplitsing en de annexatie door Rusland van het Oekraïense schiereiland Krim.

14.34 uur: Oekraïne: Russische bank steunt terrorisme – De staatsveiligheidsdienst in Oekraïne SBU is een onderzoek begonnen naar een niet nader genoemde Russische bank. Die wordt ervan verdacht geld aan „terroristen” te hebben gegeven, liet de dienst dinsdag weten. De bank zou in maart en april 45 miljoen hryvna (2,5 miljoen euro) hebben overgemaakt ter ondersteuning van radicale pro-Russische groepen. Leden van die groepen zouden hebben kunnen rekenen op bedragen van omgerekend 145 tot 362 euro per dag. De SBU zegt dat het geld is gegaan naar demonstranten die bureaus van de dienst in de stad Loehansk in het oosten van Oekraïne hebben bezet.

14.25 uur: Bataljon naar Oost-Oekraïne – Een eerste bataljon van de Oekraïense Nationale Garde gaat richting het oosten van het land. Het hoofd van de Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad, Andrej Parubi, laat via Facebook weten dat de soldaten „zeer vechtlustig” zijn en bereid hun land „aan het front” te verdedigen.

14.15 uur: „CIA-baas in Kiev” – Moskou wil opheldering over het bezoek van CIA-baas Brennan aan Kiev. Voor Rusland is het namelijk zo klaar als een klontje: Op zaterdag arriveert Brennan in Kiev, kort daarop kondigt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov een antiterreuroperatie tegen separatisten in het oosten van het land aan. Voor Moskou voldoende bewijs dat de Oekraïense regering aan de lijband van de VS loopt.

14.10 uur: Separatisten Oekraïne geven gebouw op – Gewapende pro-Russische separatisten in de stad Kramatorsk hebben dinsdag het door hen bezette hoofdbureau van politie verlaten. Volgens de Oekraïense politie deden ze dat vrijwillig en uit eigen beweging.

14.05 uur: „CIA-baas Brennan in Kiev” – Wat deed de baas van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Kiev? Die vraag stelt Der Spiegel op zijn website. Het antwoord op die vraag wil ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov graag weten. Hij heeft van Washington dan ook opheldering geëist. De VS hebben bij monde van een woordvoerder van minister John Kerry van Buitenlandse Zaken toegegeven dat Brennan in Kiev was, naar het heet voor een ‘routinebezoek’.

13.50 uur: Confrontatie bij Donetsk – Dorpelingen even buiten Donetsk zoeken de confrontatie met soldaten van het Oekraïense leger, twittert verslaggever Lindsey Hilsum. „We aanvaarden de regering die jullie heeft gestuurd niet.” Lees hier haar hele verhaal.

13.45 uur: Amerikaanse senator McCain wil wapenleveranties – De Republikeinse senator in de VS John McCain eist Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne. Dat Washington de regering in Kiev niet met wapens ondersteunt, vindt hij „absoluut onvergeeflijk en beschamend.” Tot nu toe wijst de Amerikaanse regering wapenleveranties af.

13.40 uur: Afgeluisterde telefoongesprekken – De Oekraïense geheime dienst heeft op haar website fragmenten gepubliceerd van afgeluisterde telefoongesprekken die moeten bewijzen dat de Russische president Poetin demonstraten naar Oekraïne stuurt. In de gesprekken krijgen mensen instructies en worden aanvalsplannen besproken.

13.35 uur: Conflict in kaart – The New York Times laat in kaarten het conflict zien

13.01 uur: Tanks Oekraïne – Op enkele tientallen kilometers afstand van een van de steden waar pro-Russische troepen het voor het zeggen hebben, worden Oekraïense tanks gesignaleerd. BBC-verslaggever Daniel Sandford twittert een foto als bewijs.

10.57 uur: Gespannen sfeer – De NOS had een gesprek met David Jan Godfroid die in Donetsk is.

10.43 uur: Lavrov: Onacceptabel – De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken noemt de militaire acties tegen Russen onacceptabel. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Peking, China.

10.32 uur: Doel acties – Het doel van de operatie is om burgers van Oekraïne te beschermen en te voorkomen dat de pogingen slagen om Oekraïne uiteen te scheuren, aldus de interim-president.

9.48 uur: Militaire operaties – De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov maakt bekend dat militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. De acties vinden plaats in de omgeving van de stad Donetsk.

7.02 uur: Overheidsgebouw nabij Slavjansk afgebrand – Het gebouw van het dorpsbestuur in het dorp Andrejevka bij Slavjansk in Oekraïne is volledig uitgebrand. Onbekende mannen hebben het pand in de fik gestoken. Bij de brand is niemand gewond geraakt, meldde persbureau RIA Novosti.

6.32 uur: Presidentskandidaat in Kiev gewond geraakt – De Oekraïense presidentskandidaat Oleg Tsarov is in Kiev in elkaar geslagen. Hij is ernstig gewond geraakt, meldt zijn woordvoerder. Een boze menigte blokkeerde de uitgang van een televisiestation waar Tsarov een interview gaf. Toen hij naar buiten kwam werd hij belaagd. Oekraïense veiligheidsdiensten wisten hem met moeite weg te krijgen. Volgens het Oekraïense persbureau UNIAN hebben de betogers in de auto van Tsarov wapens en munitie gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer