Buitenland

EU en VS eens over passagiersgegevens

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over het doorgeven van gegevens van alle passagiers (ook Amerikanen) die van Europa naar de VS vliegen.

Van onze correspondent
17 December 2003 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

De gegevens worden door de luchtvaartmaatschappijen doorgegeven op het moment dat een vlucht naar de VS begint, in het kader van de strijd tegen het terrorisme. In Washington kan het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid die gegevens bekijken, zodat verdachte passagiers bij aankomst uitgebreid aan de tand gevoeld kunnen worden. In maart bereikten de EU en de VS een voorlopig akkoord over deze kwestie. De Amerikanen wilden echter veel meer gegevens dan de Europeanen kwijt wilden en Washington wilde die ook veel langer bewaren.

Er is nu overeengekomen dat maximaal 34 gegevens zoals naam, adres, manier van betalen, gegevens van creditcards, reisplan en reisdoel doorgegeven zullen worden. De Amerikanen wilden meer gegevens zoals medische data en politieke voorkeuren, maar dat weigerde Europees commissaris Bolkestein op grond van privacy-overwegingen. De gegevens die worden doorgegeven worden uiterlijk 3,5 jaar bewaard in de VS. Oorspronkelijk wilde men die gegevens vijftig jaar lang bewaren.

„Het is redelijk dat de Amerikanen willen weten wat voor mensen eraan komen, maar er moet een evenwicht zijn tussen veiligheid en privacy”, aldus Bolkestein dinsdag. De commissaris presenteerde het akkoord aan het Europees Parlement. De volksvertegenwoordiging kan de overeenkomst niet blokkeren. In de VS kunnen de gegevens niet algemeen gebruikt worden. Diensten zoals de federale recherchedienst FBI kunnen alleen toegang tot de gegevens vragen als er sprake is van een terroristisch onderzoek of als het gaat om internationale misdaad bijvoorbeeld bij de handel in drugs, wapenhandel of het witwassen van geld.

In Amerika zelf is men overigens nog niet zover. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weigeren op grond van privacy-overwegingen de gegevens van hun passagiers aan de overheid door te geven. Onderhandelingen daarover zijn vastgelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer