Binnenland

Verdachte zwijgt in zaak Freule-stichting

Adviseur ir. Henk K. heeft dinsdag tijdens het vervolg op het voorlopig getuigenverhoor voor de Utrechtse rechtbank inzake de Veenendaalse Freule Lauta van Aysma-stichting geweigerd informatie te geven.

Van onze correspondent
17 December 2003 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Ook bleek dat de penningmeester van de Freule-stichting weinig overleg had met de andere bestuursleden en de centrale kerkenraad.

K. beriep zich met succes op zijn verschoningsrecht. Hij vertelde niet met welke bank hij een programma in Amerika zou opzetten. De rechter honoreerde de weigering omdat K. daarmee mogelijk een veroordeling kan voorkomen.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zou zeer geïnteresseerd zijn in het antwoord van K. Deze voerde tevens aan dat hij in dergelijke zaken geheimhoudingsplicht heeft en schending hiervan desastreus is voor zijn positie in de financiële wereld.

De advocaat van de gemeente wil toch de naam van de bank weten om te kunnen beoordelen of het geen malafide bank is en gaat onderzoeken of hij in beroep kan gaan tegen het verschoningsrecht.

De rechter vervolgde de zitting met het verhoren van zowel voorzitter A. O. als secretaris G. W. L. van de Freule-stichting, die beiden vertelden tot de datum in mei vorig jaar amper geweten te hebben wat het woord bankgarantie inhield. Beiden zaten samen met Chris v. H. als hervormd kerkenraadslid in het Freule-bestuur.

O. heeft een document getekend zonder te weten wat erin stond, waardoor 10 miljoen euro verdween. Hij werd onder druk gezet om zaterdags te tekenen, omdat anders de transactie ’s maandags niet zou kunnen doorgaan.

De ondertekening ging de tekeningsbevoegdheid van 5000 euro te boven. Naderhand maakte de ING-bank zich daar zorgen over. Volgens O. was die regel in de statuten in de praktijk nooit een probleem geweest. De bestuursleden kochten ook badkamers boven dit bedrag. Nooit informeerde de diaconie of de centrale kerkenraad hiernaar. L. voegt er aan toe dat de centrale kerkenraad in de balans van 1999 had kunnen zien dat er een dollardeposito was en daar nooit opmerkingen over heeft gemaakt. Tijdens dit gesprek had de ING-bank O. nogmaals verzekerd dat er niets mis kon gaan met de 10 miljoen gulden.

L. vertelde nooit geweten te hebben dat de post van de ING rechtstreeks bij penningmeester Van H. werd bezorgd. Ook de accountant had dit nooit verteld.

Uit de vraagstelling van de advocaat en de gesprekken in de wandelgangen kan worden geconcludeerd dat er wordt overwogen om de Hervormde gemeente aansprakelijk te stellen voor de verdwenen miljoenen omdat er toonbaar verbanden tussen de centrale kerkenraad en de stichting zijn. De gemeente die al ruim tien miljoen is kwijtgeraakt door borgstelling, heeft bij de adviseurs en het dagelijks bestuur van de stichting beslag laten leggen op gelden en woningen.

  • Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer