Buitenland

Analyse: Politie Oekraïne begint terug te slaan

APELDOORN. De regering van Oekraïne heeft gisteravond besloten terug te slaan tegen geweld van pro-Russische demonstranten. Dat is een nieuwe ontwikkeling. Tot nu toe werd de bezetting en annexatie van de Krim gelaten aangezien.

8 April 2014 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 09:54
Pro-Russische demonstranten en politieagenten omsingelen leden van de extreem rechtse groep Rechtse Sector. beeld AFP
Pro-Russische demonstranten en politieagenten omsingelen leden van de extreem rechtse groep Rechtse Sector. beeld AFP

In de oostelijke stad Charkov werden zeventig demonstranten opgepakt die een regionaal bestuursgebouw hadden bezet. De arrestanten worden onder meer beschuldigd van „illegale activiteit in verband met territoriale afsplitsing.”

President Toertsjinov gebruikte gisteren het woord „terroristen.” In een verklaring toonde hij zich zeer bezorgd over de combinatie van separatisme en wapenbezit. Gisteren wisten de pro-Russische demonstranten de hand op een voorraad wapens te leggen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Kiev vandaag voor de inzet van militairen tegen de protesten. „Wij roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van militaire voorbereidingen die tot een uitbraak van een burgeroorlog kunnen leiden”, aldus Moskou.

In de stad Mikolaiv kwam het afgelopen nacht tot een botsing tussen de pro-Russische demonstranten en de zogeheten ”Maidangroep” uit Kiev, die betoogde tegen de regering van Janoekovitsj. Daarbij vielen volgens de Kyiv Post vijftien gewonden.

De betogers in Oost-Oekraïne riepen gisteren de onafhankelijkheid uit en eisen voor 11 mei een referendum over aansluiting bij Rusland, net als op de Krim. Diverse onderzoeken wijzen erop dat in deze Russischsprekende regio toch ruim 70 procent bij Oekraïne wil blijven. Ook is er niet één grote politieke partij die pleit voor aansluiting bij Moskou. Dat maakt de situatie onvergelijkbaar met die op de Krim.

Enerzijds is het duidelijk dat de onrust in oostelijke steden zoals Charkov en Donetsk toeneemt. Maar het is anderzijds niet helemaal helder waar dit vandaan komt. De demonstranten doen zich voor als inwoners van Oost-Oekraïne, maar voor veel waarnemers is het duidelijk dat de harde kern van –vooral jonge– demonstranten uit Rusland komt. Het lijkt waarschijnlijk dat hier de hand van het Kremlin achter zit.

De pro-Russische betogers zoeken steeds meer de grenzen op, waardoor de Oekraïense politie wordt gedwongen tot een reactie. Het signaal vanuit Moskou daarop is duidelijk: wie de pro-Russische demonstranten te hard aanpakt, lokt een beschermingsreactie vanuit Moskou uit. Dat is de strategie waarmee Rusland zijn hand op de Krim heeft gelegd.

Naast de onrust in de steden is zijn er ook nog de duizenden militairen aan de Russische kant van de grens. Die zorgen voor extra intimidatie voor de zwakke overgangsregering in Kiev.

NAVO-chef Rasmussen eiste vanochtend dat die troepen worden teruggetrokken, hoewel het bondgenootschap formeel niet bij het conflict betrokken is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer