Dreiging weerhield Afghanen niet van stemmen
KABUL (ANP/DPA). Ondanks dreigementen over ernstige aanslagen zijn zo’n 7 van de 12 miljoen stemgerechtigde Afghanen dit weekend toch naar de stembus gegaan om een opvolger voor president Hamid Karzai te kiezen. De eerste uitslagen worden over enkele dagen verwacht, het officiële resultaat in mei. Daarna kan de eerste democratische machtsovername in het door geweld geteisterde land plaatsvinden.
De NAVO en de Verenigde Staten prezen de Afghaanse bevolking over de goed verlopen verkiezingen. Hoewel gevreesde bloedbaden in de stembureaus uitbleven, vonden tijdens het weekeinde toch flink wat kleinere aanvallen en aanslagen plaats: volgens de Afghaanse dienst zo’n 140. Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zelfs dat er bijna 200 doden zouden zijn gevallen, voornamelijk Taliban.
In totaal waren 350.000 veiligheidsmensen op de been om de electie in goede banen te leiden. Zij zorgden voor „indrukwekkende beveiliging”, aldus NAVO-chef Anders Rasmussen. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de stembusgang een „belangrijke mijlpaal”. De Afghanen moeten het binnenkort alleen rooien: dit jaar eindigt de missie van de internationale NAVO-troepenmacht ISAF, die van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land moest maken. Nederlanders waren actief in de provincies Uruzgan en Kunduz.
Volgens de Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de EU-waarnemersmissie, stonden de „vastberaden, zeer gemotiveerde” en vaak jonge kiezers soms wel 2 uur in de rij om hun stem uit te brengen. De stemlokalen bleven vanwege de drukte een uur langer open en op sommige plekken waren niet genoeg stembiljetten voorhanden. In Kunduz vielen bij een aanslag zondag niet alleen drie doden, maar zijn ook ingevulde stembiljetten verloren gegaan.
Van de acht presidentskandidaten zijn er drie echte kanshebbers. Het gaat om twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken, Zalmay Rassoul (72), Abdullah Abdullah (60) en oud-minister Ashraf Ghani Ahmadzai van Financiën. Die laatste twee klaagden over fraude en ordetroepen die hun aanhang zou hebben belemmerd hun stem uit te brengen.