200e verjaardag Nederlandse bankbiljet
AMSTERDAM (ANP). Het is komende week precies 200 jaar geleden dat drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé de eerste bankbiljetten leverde aan De Nederlandsche bank (DNB). Ter ere van die gelegenheid biedt de Haarlemse drukker, die onlangs werd overgenomen door investeringsbedrijf Nimbus, DNB dinsdag een afbeelding van het eerste originele biljet en een van het bijbehorende orderboek aan.
De eerste bankbiljetten van DNB waren erg simpel van ontwerp en werden ook wel ‘Roodborstjes’ genoemd. De drukker vond dat biljetten niet mooi hoefden te zijn; als ze maar niet te vervalsen waren. De centrale bank was destijds niet de enige uitgever van papiergeld in Nederland. Ook bedrijven deden dat. De Roodborstjes werden bovendien niet door gewone mensen gebruikt maar waren bedoeld voor betalingsverkeer tussen bankiers onderling, zo is te lezen in de annalen van DNB.
Voor Joh. Enschedé is het een jubileum met een zwart randje. Het bedrijf was van de oprichting van DNB in 1814 tot het jaar 2000 de onbetwiste drukker van het Nederlandse papiergeld. Maar met de komst van de euro kreeg de onderneming concurrentie uit het buitenland.
In de 21e eeuw heeft Joh. Enschedé nog regelmatig eurobiljetten mogen drukken. Er is nu wel sprake van „een echte vechtmarkt”, zo liet de directie van de drukkerij zich onlangs nog ontvallen. Het in 1703 opgerichte bedrijf moet het ondanks een uitstekende reputatie in aanbestedingen vaak afleggen tegen een aantal veel grotere concurrenten. Vorig jaar raakte Joh. Enschedé hierdoor in financiële problemen.
Door de deal met Nimbus in januari dit jaar is het voortbestaan van de drukker verzekerd. Onder de vleugels van de nieuwe grootaandeelhouder wil Joh. Enschedé zich blijven toeleggen op de productie van eurobiljetten. En ook voor landen buiten Europa wordt briefgeld gemaakt. Daarnaast vervaardigt Joh. Enschedé postzegels, visumstickers en ander (beveiligd) drukwerk. Wat betreft het drukken van postzegels is Joh. Enschedé wereldwijd in circa 70 landen actief.