Kerk & religie

Religiesymposium: in onze tijd zijn er veel religieus aangelegde wolvenkinderen

AMERSFOORT. Een kind heeft aanleg voor religie, net zoals het aanleg heeft voor taal. Dat stelde dr. Rick Peels gisteren tijdens het symposium ”Religie natuurlijk!” in Amersfoort. „Je ziet in onze tijd helaas veel religieus verwaarloosde wolvenkinderen.”

Van onze verslaggever
4 April 2014 21:41Gewijzigd op 15 November 2020 09:51
Het symposium ”Religie natuurlijk!" vond vrijdag plaats in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt
Het symposium ”Religie natuurlijk!" vond vrijdag plaats in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt

Als je niks met de aanleg voor taal doet bij kinderen, als je hen laat opgroeien bij wolven, gaan ze brabbelen. Maar het is beter om het taalgevoel in cultuur te brengen, stelde Peels, die samen met prof. dr. Stefan Paas het boek ”God bewijzen. Argumenten voor en tegen geloven” schreef, dat tijdens de bijeenkomst in kerkelijk centrum De Brug centraal stond. „Waarom verwaarlozen veel ouders het religieuze gevoel van hun kind?” vroeg Peels zich af. „Doe ermee wat je ook met hun culturele of sportieve aanleg zou doen.”

Het symposium, georganiseerd door de Evangelische Hogeschool (EH), werd ingeleid door EO-presentator Andries Knevel. Hij las de ongeveer 300 aanwezigen voor uit 1 Petrus 3, over de bereidheid om rekenschap af te leggen in zachtmoedigheid en vreze. „Ik zou tegen NRC-journalist Pieter van Os, die hier vanmiddag aanwezig is –in het hol van de leeuw–, willen zeggen: Wees niet bang, je wordt behandeld met zachtmoedigheid en vreze.”

Liefhebben

Stefan Paas, universitair docent missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen en bijzonder hoogleraar kerkplanting en kerkvernieuwing in een seculiere context aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, haalde in zijn lezing de evolutiebioloog en atheïst Richard Dawkins aan. „Geloven is iets voor waar houden ondanks of misschien juist dankzij gebrek aan bewijs.”

Volgens Paas –oud-student van de EH– gaat het er niet om dat hij andere mensen met argumenten ervan overtuigen kan dat zijn vrouw „de mooiste, de liefste, de beste vrouw van de wereld is. Maar ik heb die argumenten ook niet nodig. Zo is het met geloven ook. Als ik over geloven spreek, verval ik altijd in lyriek. Geloven is liefhebben. Dat wordt je ge­geven.”

Coauteur Rick Peels ging na de bijdrage van Paas in op de waarde van argumenten. Ze zijn volgens hem belangrijk, omdat zelfs de sterkste gelovigen zwakke momenten kennen en dan op argumenten terugvallen. „Een ander punt: wanneer God de bedenker van alles is, moet alles wat we om ons heen zien rijmen met dat idee.” Ten derde is het volgens Peels goed „om te doordenken wat het betekent dat je gelooft, omdat je God moet liefhebben met je hele hart, verstand en ziel, zoals het staat in Markus 12.”

Vervolgens ging Peels in op de drie belangrijkste tegenargumenten voor geloven. Bijvoorbeeld: „Geloof is afhankelijk van toevalligheden, want als ik in Jakarta was geboren, zou ik moslim zijn.” Dit is echter niet wat telt als het om geloven gaat, stelde hij. „Wat telt is wat je te vertellen hebt. Dat je gelooft, omdat je niet anders kunt en dat je bent geraakt om Wie God is.” Een ander tegen­argument is: als God luistert naar gebeden, kun je testen of bidden helpt. „Dit kan niet, omdat God een Persoon is, en geen machine. Hij kijkt naar mij, naar wat mijn motieven zijn. En Hij verhoort gebeden niet altijd meteen.” Een derde punt is de verborgenheid van God. Waarom laat Hij niet iets meer van Zichzelf zien? „God dringt Zich echter niet op, maar geeft mensen de vrijheid.”

Datingsite

”Vader & zoon krijgen de geest. Brieven over de drang van godsdienst”, heet het boek dat de derde spreker, Pieter van Os, samen met zijn vader Henk van Os schreef. Henk van Os, geboren in een protestants gezin, kerkt nu bij de rooms-katholieken. „Je kunt hem vrijzinnig noemen, maar zijn geloof voegt echt iets toe aan zijn leven”, aldus zijn zoon. „Voor mij is geloven ingewikkelder en moeilijker dan niet geloven. Ik ben een agnost. Ik blijf hopen dat ik nog eens ga geloven.”

„Wat kan die hoop dan vervullen?” vraagt een studente. „Daar kan ik geen antwoord op geven. Voor mij is het verschil tussen hopen en niet geloven erg belangrijk. Dat is het voor jullie misschien niet.”

Paas: „Je zou je kunnen vergelijken met een vrijgezel die wil trouwen. Maar kijk je weleens op een datingsite?” Van Os: „Ja, meer dan iemand die een hekel aan het huwelijk heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer