„Rwanda is rechtsstaat in puberteit”
LEIDEN (ANP). Rwanda probeert uit de ruïnes van de genocide van 1994 een rechtsstaat te bouwen. Maar het is vooralsnog „een rechtsstaat in de puberteit en het gaat er nogal woest aan toe”. Dat vindt de Leidse professor rechtssociologie Nick Huls, die meewerkt aan de opleiding van Rwandese rechters en aanklagers. Er is daar volgens hem „geen gebaand pad naar een rechtsstaat”. De komende jaren moeten daarom aangeven of het de goede kant opgaat, aldus Huls.
Daarvoor moet gekeken naar de politieke ontwikkeling. Ex-guerrillaleider Paul Kagame leidt het land al 20 jaar en dreigt volgens zijn tegenstanders „een tweede Mugabe te worden”. De leider van Zimbabwe, Robert Mugabe (90), kwam in 1980 ook als guerrillastrijder en bevrijder aan de macht en regeert nu als dictator.
Kagame mag van de grondwet in 2017 niet nog een keer aan de presidentsverkiezingen meedoen, maar toen de minister van Justitie dat te berde bracht, werd die onmiddellijk aan de kant gezet. Dat stemt volgens Huls niet optimistisch wat de politiek betreft.
Maar er is wel vorig jaar een speciale rechtbank opgezet voor verdachten die het buitenland uitlevert. Huls is optimistisch over de kans dat deze instelling goed functioneert. Nederland heeft veel geld bijgedragen aan de opzet van gevangenissen, rechtbanken en opleidingen. En ons land staat uiteindelijk wel op het punt een verdachte uit te leveren aan Rwanda. Berechting in Nederland van mensen die 20 jaar terug in Rwanda genocide zouden hebben gepleegd, is erg ingewikkeld, kostbaar en dubieus, aldus Huls.