Philip Morris wil sigarettenfabriek sluiten
BERGEN OP ZOOM (ANP). Philip Morris wil de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom uiterlijk op 1 oktober van dit jaar sluiten. Daardoor raken waarschijnlijk 1230 van de 1371 medewerkers hun baan kwijt. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.
„We zijn tot de zeer moeilijke aankondiging van vandaag gekomen na een diepgaande evaluatie van alle mogelijke opties. We maken al heel lang deel uit van de gemeenschap van Bergen op Zoom en we zijn ons bewust van de impact die ons voorgenomen besluit zou hebben op onze werknemers en hun omgeving, en op de Bergse gemeenschap”, aldus het bedrijf.
Philip Morris is wel van plan om twee afdelingen in Bergen op Zoom open te houden. Die gaan volumetabak produceren en ingrediënten voor sigarettenfabrieken van het concern wereldwijd.
Philip Morris zegt het besluit te moeten nemen wegens onder meer de „ernstige daling” van de sigarettenmarkt in de EU en de negatieve invloed van „al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid”. Die regelgeving heeft volgens het bedrijf een vruchtbare bodem gecreëerd voor criminele organisaties die zich met illegale sigarettenhandel bezighouden. De inkomsten van het bedrijf staan onder druk doordat consumenten overstappen op goedkopere producten zoals shag.
Het concern is nog in overleg met de ondernemingsraad over de uitvoering van de plannen. „Ook overleg met de Europese ondernemingsraad is vereist”, aldus Philip Morris. Daarnaast moet het besluit nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen van de onderneming. „Wij richten ons nu en de komende tijd op het ondersteunen van onze mensen in deze moeilijke fase. We starten onmiddellijk de dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers over een sociaal plan voor degenen die mogelijk door dit besluit geraakt worden”, zegt manager Petr Karla, manager van de fabriek in Bergen op Zoom.
Reacties
Bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen: „Het is een drama voor de werkgelegenheid in West-Brabant. Dit slaat in als een bom, een verlies van 1.230 banen. Philip Morris kiest er voor om de locatie Bergen op Zoom, de grootste en best draaiende in West-Europa, grotendeels te sluiten. Een onbegrijpelijke beslissing, met ingrijpende gevolgen. Veel mensen werken hier al tientallen jaren. Ik verwacht veel boosheid en verdriet.
Al per 1 oktober dit jaar is het hier einde oefening. Dat betekent dat een grote groep werknemers tegelijkertijd zonder werk komt te zitten. En dus ook maar heel kort de tijd hebben om een andere baan te vinden. De mensen kunnen geen kant op, voor velen dreigt de WW. Philip Morris lijkt zich daar totaal niet om te bekommeren. Slecht werkgeverschap, vind ik.
Samen met de ondernemingsraad onderzoeken we de komende tijd de nut en noodzaak, en of er mogelijkheden zijn om toch een deel van de productie te behouden. We vragen ons sterk af waarom dit niet anders kan. We hebben nog veel vragen aan Philip Morris.”
Jet Grimbergen, bestuurder FNV Bondgenoten: „Het is een keiharde, kille sanering. Zonder oog voor de grote sociale gevolgen. En dit terwijl de fabriek winstgevend is. Er is ons niets van gebleken dat de directie ook maar enigszins heeft geknokt om de werkgelegenheid in Nederland te behouden. Wij vragen ons af of zij überhaupt iets te zeggen hebben gehad.”
„De bonden, maar ook de provincie en Den Haag moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. De Nederlandse politiek heeft hierin een verantwoordelijkheid. Ze faciliteren de multinationals, via subsidies voor research en innovatie, maar doen niks om de werkgelegenheid te beschermen. Zoals andere EU-landen wel doen.”
Gedeputeerde Bert Pauli (VVD, economische zaken) van de provincie Noord-Brabant: „Het verlies aan werkgelegenheid in West-Brabant is een ernstige slag voor alle betrokkenen en de regio. Je baan kwijtraken is groot leed. Samen met de gemeente Bergen op Zoom wil de provincie ervoor zorgen dat mensen naar nieuwe banen begeleid worden. Geschat wordt dat het banenverlies, inclusief dat bij toeleverende bedrijven, op kan lopen tot circa 2500. Wij willen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden, al weten wij dat er bedrijven zijn die alle eieren in één mandje hebben en afhankelijk zijn van werk van Philip Morris.”
PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer: „Het voornemen van Philip Morris om de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten is een grote klap voor de werknemers en de hele regio. De PvdA roept het kabinet, en de minister van Economische Zaken in het bijzonder, op om in contact te komen met het bedrijf en alles in het werk te stellen om het ontslag van 1230 werknemers te voorkomen.”
D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven: „Een zware klap voor alle betrokken werknemers en hun gezinnen. Het is goed om te kijken wat we hieraan kunnen doen, maar tegelijkertijd moeten we deze mensen geen valse hoop bieden. Beter kunnen we ons uiterste best doen om deze mensen aan nieuw werk te helpen. Brabant is en blijft een economisch sterke regio.”
Directeur Michiel van Campen van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging: „Het is niet alleen een drama voor de werknemers van Philip Morris, maar voor de hele regio Zuid-West-Nederland waar veel toeleveranciers zitten. Een groot aantal indirecte banen komt op de tocht te staan, er wordt wel gesproken over enkele duizenden.
Los van macro-economische oorzaken hebben de stakingsacties waarmee de vakbonden in januari een forse loonsverhoging afdwongen natuurlijk niet bijgedragen aan de positie van Philip Morris in Bergen op Zoom.
Er moet nu een gecoördineerde arbeidsbemiddeling van de grond komen, over de grenzen van gemeenten en UWV heen. Wij willen daar als werkgevers een rol in spelen. Het is een kwetsbare regio maar er zijn wel banen voor technisch personeel.”
VVD-Tweede Kamerlid Michiel van Veen: „De sluiting is verschrikkelijk voor de mensen die in de fabriek werken. Het is altijd rot voor iedereen die ontslagen wordt. Maar als bedrijven die keuzes maken omdat ze dat noodzakelijk vinden, dan moeten we dat respecteren. We hebben ons daar niet mee te bemoeien. Het belangrijkste is nu dat minister Henk Kamp van Economische Zaken samen met Sociale Zaken en de provincie een systeem op kan zetten om betrokkenen in de regio te helpen met het vinden van ander werk.”
Voorzitter Peter van der Velden van Regio West-Brabant: „We begrijpen dat deze aankondiging hard aankomt bij de medewerkers van Philip Morris. We willen graag benadrukken dat dit geen probleem is van alleen de gemeente Bergen op Zoom en haar directe omgeving, maar van de hele regio. De Regio West-Brabant zal alles in het werk stellen om, daar waar nodig, steun te bieden bij het vinden van alternatieve werkplekken voor het personeel dat op straat komt te staan.” Het regionaal platform Arbeid (rpA) komt spoedig met een brief aan de colleges van de 19 gemeenten.
SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt twittert: „Drama. De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) moeten in actie komen tegen sluiting van de fabriek van Philip Morris.”