Buitenland

Ban Ki Moon: Snel meer actie nodig voor CAR

BRUSSEL. Acht lidstaten van de Europese Unie en Georgië zullen zo’n 800 militairen leveren voor een troepenmacht voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Eind mei moeten ze in de CAR zijn, zei de bevelhebber van de missie, de Franse generaal-majoor Philippe Pontiès, woensdag op een EU-Afrikatop in Brussel.

Redactie buitenland
3 April 2014 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 09:48
Premier Rutte (r.) schudt tijdens de EU-Afrikatop in Brussel VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon (l.) de hand. beeld EPA
Premier Rutte (r.) schudt tijdens de EU-Afrikatop in Brussel VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon (l.) de hand. beeld EPA

De zogeheten Euformacht wordt in bepaalde wijken van de hoofdstad Bangui en bij het vliegveld ingezet. Hij moet het geweld van christelijke milities tegen de moslim­minderheid intomen. „Het gaat daarbij om strijders met lichte wapens en machetes, die echter veel problemen kunnen veroorzaken”, aldus Pontiès.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN riep ongeveer zeventig leiders van Europese en Afrikaanse landen woensdag op de top op om meer actie te ondernemen en de toestand in de CAR te verbeteren. „We moeten snel handelen om de moordpartijen te stoppen, de burgerbevolking te beschermen en verdere polarisatie tussen gemeenschappen te voorkomen”, zei Ban. „Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om hierop te reageren.”

De EU-troepen –militairen, agenten en enkele gespecialiseerde eenheden– komen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Estland, Letland en Portugal. Daarnaast stellen Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk en Portugal transportvliegtuigen beschikbaar om mensen en materieel ter plekke te brengen. De EU heeft ook 352.000 euro voor dit en volgend jaar aan humanitaire en ontwikkelingshulp aan de CAR toegezegd. Opmerkelijk is dat 
Georgië ook troepen levert, hoewel het geen lid van de EU is. Pontiès zei dat sommige EU-lidstaten ervan afzagen om een bijdrage te leveren wegens de spanningen met Rusland over Oekraïne.

De EU-lidstaten gaven dinsdag al groen licht voor de operatie. Frankrijk en de Afrikaanse Unie hebben al militairen in de CAR ingezet. In het najaar moeten blauwhelmen en politieagenten van de VN de Afrikaanse vredesmacht komen vervangen.

De Eufor zal nauw samen­werken met humanitaire organisaties om de getroffen bevolking te helpen. „Er zitten zo’n 70.000 mensen in een vluchtelingenkamp bij het vliegveld, die hopen we nog voor het regenseizoen thuis te krijgen”, aldus Pontiès.

Nederland levert vier militairen aan de EU-operatie. Twee staf­officieren gaan naar het hoofdkwartier in Bangui, twee anderen naar het operationele hoofd­kwartier in het Griekse Larissa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer