Economie

Gasprijs daalt ondanks conflict op de Krim

AMSTERDAM (ANP). De prijs van gas in Europa daalt, ondanks het conflict tussen Rusland, de Oekraïne en de westerse landen. Dat komt vooral door de zwakke vraag naar gas, vanwege het milde weer en de grote voorraden. Dat concludeert het onderzoeksbureau van ABN Amro in een donderdag verschenen energierapport.

3 April 2014 07:07Gewijzigd op 15 November 2020 09:48
Inwoners van de Krim passeren een transport van tanks. Foto EPA
Inwoners van de Krim passeren een transport van tanks. Foto EPA

De situatie op de Krim heeft volgens de onderzoekers nog geen grote gevolgen gehad op de gasleveringen aan Europa. Het conflict heeft wel tot een kortstondige prijsstijging van circa 10 procent geleid, maar dit werd binnen enkele weken weer teniet gedaan. De gasprijs op de dagmarkt van de Nederlandse gashandelsplaats TTF is zelfs tot het laagste punt sinds eind 2010 gedaald.

De vraag naar gas neemt volgens ABN Amro verder af, nu de lente officieel is begonnen. „Pas als de temperaturen zodanig stijgen dat de vraag naar koeling toeneemt, zullen de prijzen weer aanzienlijk kunnen stijgen. Escalaties in de gasleveringen vanuit Rusland daargelaten”, stelt de bank.

Volgens de onderzoekers blijft Europa voorlopig afhankelijk van Russisch gas. „Er zijn wel alternatieven, maar daar kleven voor de korte termijn nog een aantal bezwaren aan”, menen de onderzoekers. Vloeibaar aardgas (LNG) is volgens ABN het meest logische alternatief, maar daarvoor moet de infrastructuur in Europa wel worden aangepast. Daarnaast is de wereldwijde productiecapaciteit nog ontoereikend en is LNG veel duurder dan gas uit Rusland.

Kolen zijn daarentegen zeer goedkoop en in ruime mate beschikbaar, maar brengen Europa verder af van het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen. Kernenergie is wel een methode van energieopwekking zonder CO2-uitstoot en een „uiterst goedkope” vorm van energie. „Het winnen hiervan is echter in maatschappelijk opzicht niet wenselijk”, aldus ABN Amro.

Het inschatten van schaliegas als economisch alternatief is volgens de onderzoekers onmogelijk, zolang er in Europa nog geen proefboringen zijn gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer