Binnenland

Raad van State: leerlingenvervoer moet worden vergoed

SPRANG-CAPELLE. De gemeenten Waalwijk en Loon op Zand moeten het vervoer van leerlingen uit de regio naar de reformatorische Ds. Joh. Groenewegenschool in Werkendam vergoeden.

Redactie onderwijs
2 April 2014 16:26Gewijzigd op 15 November 2020 09:47
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Dat heeft de Raad van State woensdag uitgesproken. De RvS vernietigde daarmee het besluit van de rechtbank in Breda uit november 2012.

De beide gemeentebesturen wilden geen vergoeding verstrekken omdat er volgens hen slechts een modaliteitsverschil tussen de twee protestants-christelijke scholen in Sprang-Capelle, De Rank en De Bron, en de reformatorische school bestaat.

VGS-woordvoerder mr. J. W. Voorwinden betoogde namens de ouders echter dat het om een verschil in denominatie gaat. In dat geval zijn gemeenten wettelijk verplicht het vervoer naar de dichtstbijzijnde school van de gewenste denominatie te vergoeden. De Raad van State heeft de ouders nu in het gelijk gesteld.

Aanvankelijk wilden de ouders in Sprang-Capelle een reformatorische school stichten, als dependance van de Ds. Joh. Groenewegenschool in Werkendam. Die zou –met naar schatting 50 leerlingen– onderdak krijgen in enkele lokalen van De Bron. Dit werd in mei 2011 echter door de gemeente Waalwijk afgewezen omdat ze het verschil in denominatie niet erkende.

Vervolgens besloot een aantal ouders hun kinderen naar de school in Werkendam te sturen. De gemeente Waalwijk wees een verzoek om bekostiging van het vervoer echter af. De gemeente Loon op Zand nam hetzelfde besluit. Beide gemeentebesturen verklaarden het beroep daartegen in 2012 ongegrond en de rechtbank sloot zich daarbij aan.

De ouders hebben in 2011 zelf vervoer geregeld, onder meer door een busje te kopen, zegt directeur drs. A. Geuze van de Groenewegenschool. „Het vervoer wordt door vrijwilligers verzorgd. We hebben nu zo’n 45 kinderen uit de regio Sprang-Capelle. Daarnaast gaan er zo’n twaalf naar de Ds. Koelmanschool in Gorinchem. Dat betreft gezinnen die daar vanouds naartoe gingen, doordat hun kinderen konden meerijden met de bus van de Gomarusscholengemeenschap. Werkendam is echter wat dichterbij en ouders vermijden daarmee de files voor de brug in de A27.”

De uitspraak van de Raad van State is volgens Geuze „om stil van te worden. Ook onder de ouders merk je verwondering. Het leek onmogelijk bekostiging te krijgen. Pas toen de Raad van State de beslissing twee keer uitstelde, en de tweede keer aangaf dat men met het ministerie van Onderwijs ging overleggen, kregen we het idee dat er beweging in zat. Toch kwam de uitspraak als een verrassing.”

Geuze hoopt op „constructief overleg” met beide gemeenten over de toekomstige regeling van het vervoer. Hij gaat ervan uit dat de uitspraak met terugwerkende kracht geldt, zodat de kosten van de achterliggende tweeëneenhalf jaar alsnog worden vergoed. Of opnieuw een aanvraag voor een dependance wordt ingediend, moet nog worden besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer