Koninklijk Huis

Zweeds koningspaar komt feestje vieren

AMSTERDAM (ANP). De Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia zijn vrijdag en zaterdag in Nederland voor de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen. In het Rijksmuseum bekijken ze zaterdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder meer het verdrag dat op 5 april 1614 tussen Zweden en de Nederlandse Staten-Generaal werd gesloten.

2 April 2014 11:47Gewijzigd op 15 November 2020 09:47
Foto EPA
Foto EPA

Voor Zweden betekende het de eerste permanente buitenlandse vertegenwoordiging. In het verdrag werden behalve over de uitwisseling van ambassadeurs ook afspraken gemaakt over handel en militaire steun. Zweden zocht financiële hulp en wilde geld lenen in Amsterdam en daarvoor moesten de betrekkingen goed zijn geregeld. De relaties zijn altijd goed gebleven en onder het motto Zweden en Nederlanders zijn voor elkaar gemaakt, worden dit jaar evenementen georganiseerd om de eeuwenlange samenwerking te markeren. Het korte koninklijk bezoek maakt daar deel van uit.

Het Zweedse koningspaar wordt ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar een seminar plaatsvindt georganiseerd door de Zweedse Kamer van Koophandel en ambassade. Thema is Innovatie en groei - Zweden en Nederland in de globale economie. De Zweedse en Nederlandse koning zijn aanwezig. De vorstinnen zijn in de tussentijd in Weesp bij een woonproject voor dementerenden. Op het seminar spreken onder anderen de Zweedse minister van Handel Ewa Björling en minister Henk Kamp van Economische Zaken.

’s Middags is er een rondvaart door de grachten en over het IJ en ’s avonds biedt Willem-Alexander een diner aan in het paleis. Het Rijksmuseum staat zaterdag centraal bij het bezoek. De Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten heeft het grootste schilderij dat Rembrandt maakte, De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, uitgeleend en beide vorstenparen gaan dat bezichtigen.

In het museum wordt ook het eerste exemplaar van het jubileumboek The Swedes and the Dutch were made for each other overhandigd. In het boek wordt de gemeenschappelijke geschiedenis uit de doeken gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer