Kabinet en Kamer blij met arrestatie
Het kabinet en de Tweede Kamer hebben verheugd gereageerd op de arrestatie van Saddam Hussein. Irak kan nu in een rustiger vaarwater komen, denkt de regering. De Kamer verwacht niet dat het land op korte termijn veel veiliger wordt.
Premier Balkenende heeft zondagmiddag namens het kabinet een telegram naar president Bush gestuurd om hem te feliciteren met de arrestatie. „Hiermee wordt een donker hoofdstuk afgesloten in de geschiedenis van Irak”, zei Balkenende.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die vindt dat Saddam in Irak moet worden berecht, denkt dat het land door zijn arrestatie in rustiger vaarwater kan komen. De rol van de Nederlandse militairen in Zuid-Irak wordt daarmee belangrijker, meent Bot, omdat hun bijdrage aan de stabiliteit meer gewicht krijgt.
De Tweede Kamer is blij met de arrestatie van Saddam, maar denkt niet dat het land al op korte termijn veel veiliger zal worden. Voor de bijna 1200 Nederlandse militairen in het zuiden van Irak is er geen enkele reden minder voorzichtig te zijn.
CDA-fractieleider Verhagen noemde de aanhouding zondag het beste nieuws van het jaar. PvdA’er Bos sprak van „fantastisch nieuws voor de Irakezen. Een symbolisch einde aan een angstaanjagende terreur van tientallen jaren.” D66’er Van der Laan verwacht dat lokale leiders die nog bang waren voor de voormalige dictator nu de kant van de wederopbouw durven te kiezen.
ChristenUnie-kamerlid Huizinga wees er maandagmorgen op dat de bevolking van Irak nog niet volop haar vreugde kon uiten, zolang Saddam nog ergens rondliep. Zijn arrestatie betekent „echt het einde van zijn dictatuur.” Huizinga is blij dat Hussein levend is opgepakt, zodat hij kan worden berecht. Haar collega Van der Staaij (SGP) vindt de aanhouding van Irak „een opsteker, naast al het negatieve nieuws uit Irak.” Hij is wel bezorgd dat terroristen extra aanslagen zullen plegen om te bewijzen dat ze ook zonder Saddam verder kunnen.
Binnen het kamp van de Nederlandse militairen in Irak is ook positief gereageerd op de arrestatie van ex-dictator Saddam Hussein. Volgens commandant Oppelaar verandert de aanhouding echter niets aan de permanente staat van waakzaamheid die is ingesteld om aanslagen te voorkomen. Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog is eveneens blij met de vangst van Hussein. Toch besloot het platform zondag tot het voeren van een nieuwe campagne tegen de „bezetting” van Irak.