Koninklijk Huis

Koningspaar ontmoet wereldgroten (fotoserie)

DEN HAAG. Koning Willem-Alexander heeft staatshoofden, regeringsleiders en ministers die deelnemen aan de nucleaire top in Den Haag maandagavond een succesvol vervolg van de bijeenkomst toegewenst. Ook op de tweede dag van de top staan diverse ontmoetingen met wereldleiders op de agenda. Zo heeft koningin Máxima dinsdag een overleg met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Redactie digitale media
25 March 2014 11:05Gewijzigd op 15 November 2020 09:37
Ook op de tweede dag van de nucleaire top ontmoet koningin Máxima wereldleiders. Dinsdagochtend sprak zij met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. beeld ANP
Ook op de tweede dag van de nucleaire top ontmoet koningin Máxima wereldleiders. Dinsdagochtend sprak zij met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. beeld ANP

Klik op de foto om de fotoserie te openen.

De wereldleiders dineerden maandagavond met koning Willem-Alexander op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ook koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaten aan tafel.

„Door uw aller aanwezigheid hier en uw persoonlijke commitment geeft u de wereld een heldere boodschap. Een boodschap van samenwerking over grenzen heen. Een boodschap van hoop op een veiliger leven”, sprak de koning de leiders toe die in Den Haag topoverleg hebben om nucleair terrorisme te voorkomen.

De meeste gasten arriveerden maandag tussen 19.00 en 20.00 uur. Maar het wachten was toen nog op de leiders van de G7-landen, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron. Die overlegden op dat moment nog in het Catshuis over de Oekraïne-crisis. Uiteindelijk was iedereen rond 20.35 uur aangekomen bij het paleis.

Koning-Willem Alexander was positief over de vorderingen om nucleair materiaal te beveiligen „Er is veel gebeurd sinds de eerste Summit in Washington, in 2010. Ondanks verschillen van inzicht die er zijn, ondanks de complexiteit van het onderwerp, ondanks de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, is het gelukt om het fundament te leggen onder een wereldwijde aanpak die de kans op nucleair terrorisme verkleint.”

In zijn toespraak refereerde de koning ook aan de Nederlandse geschiedenis. „Aan het begin van de 16e eeuw schreef de bekende Nederlandse humanist Desiderius Erasmus al wat wij nu vanzelfsprekend vinden: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Het is aan U als verenigde deelnemers aan de Nuclear Security Summit, om die wijze woorden in praktijk te brengen.”

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer