Buitenland

Sekte mag vrouwenziekenhuis in Afrika niet openen

KAMPALA. Het eerste ziekenhuis ter wereld dat zich uitsluitend richt op hersteloperaties voor vrouwen die slachtoffer zijn van vrouwenbesnijdenis mag van de regering van het West-Afrikaanse land Burkina Faso de deuren niet openen.

Nico van den Berge
24 March 2014 16:55Gewijzigd op 15 November 2020 09:36
De bedden van een speciaal ziekenhuis voor slachtoffers van vrouwenbesnijdenis in Burkina Faso zijn vooralsnog leeg.  beeld Clitoraid
De bedden van een speciaal ziekenhuis voor slachtoffers van vrouwenbesnijdenis in Burkina Faso zijn vooralsnog leeg.  beeld Clitoraid

Het ziekenhuis is opgezet door een Amerikaanse sekte, Raëlian, die vrouwen zo weer plezier wil doen beleven aan seks. Bij die achtergrond zit een hobbel voor de autoriteiten. Feit is dat de wonden van vrouwenbesnijdenis, meestal uitgevoerd bij nog zeer jonge meisjes, vaak zo ernstig zijn dat vrouwen hun hele leven pijn hebben.

Met de recente weigering van de regering om het ziekenhuis te laten openen komt voorlopig een einde aan de droom van de bizarre Raëliansekte. Het geld voor de bouw van het ‘plezierhospitaal’ werd gedoneerd door de Amerikaanse organisatie Clitoraid, die gelieerd is aan de sekte. De bijnaam wordt door de organisatie zelf ook gebezigd.

Raëlians geloven in ufo’s en buitenaardse wezens. Het leven op aarde zou gecreëerd zijn door buitenaardse wezens, die zouden hopen dat mensen leren vreedzaam samen te leven. Als de mensen daarin slagen, willen de buitenaardse wezens graag terugkomen naar de wereld. Seksuele vrijheid is een belangrijk onderdeel van de religie.

De prominente raëlian Brigitte Boisselier richtte acht jaar geleden de organisatie Clitoraid op, met als doel de 130 miljoen vrouwen wereldwijd die slachtoffer zijn van besnijdenis, te helpen. De organisatie zamelde 300.000 euro in voor de bouw van het ziekenhuis in Burkina Faso.

Toen het ziekenhuis af was, mocht het echter niet open. Een team ingevlogen Amerikaanse artsen ging vervolgens toch aan het werk in een ander ziekenhuisje in de buurt. Na 4 dagen en 29 operaties kregen ze echter te horen dat hun werkvergunningen waren ingetrokken. In een eigen persbericht schrijft Boisselier dat het ministerie van Gezondheidszorg in Burkina Faso weigerde mee te werken „na een lastercampagne door de Rooms-Katholieke Kerk en haar vriendjes.” De kerk neemt in een geïrriteerde reactie afstand van deze „ongefundeerde bewering.”

Tegen het persbureau Reuters verklaarde minister Lene Sebgo van Gezondheidszorg dat Clitoraid nog niet aan alle eisen voldoet. Burkina Faso zou zelf artsen in huis hebben die dezelfde operaties kunnen uitvoeren. Die werken echter in dure privéklinieken.

Het belangrijkste argument van de minister had echter te maken met het feit dat het ziekenhuis gelieerd is aan de Raëliansekte. „Het aanbieden van een operatie mag nooit een poging zijn om kwetsbare mensen te bekeren”, zei Sebgo.

Boisselier is woedend, maar het geschil heeft volgens haar toch al geleid tot positieve resultaten. „De prijs voor een hersteloperatie in privéklinieken in de hoofdstad Ouagadougou is gedaald van 200 dollar tot 50 dollar”, verklaarde ze.

Honderden vrouwen die zich al bij het ziekenhuis hadden gemeld voor een operatie, hopend op de oplossing voor een jarenlange lijdensweg, moesten onverrichter zake terug naar huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer