„We zitten tijdens atoomtop in open gevangenis”
Dranghekken, wegafzettingen, camera’s. Den Haag maakt zich op voor de top. Niet minder dan 13.000 agenten staan paraat, 4000 militairen en 4000 marechaussees houden een oogje in het zeil. Wat vindt de burger ervan?
Scheveninger Cornelis Verbaan kan zich iets voorstellen bij de zware veiligheidsmaatregelen rond de top, waar onder anderen de Amerikaanse president Obama bij is. „Ik heb begrepen dat je niet mag zwemmen of surfen in de buurt van het Kurhaus in Scheveningen. Terroristen zitten ook niet stil.” Een schoonzoon uit Sassenheim, die werkt in Den Haag, neemt vanwege de top „drie snipperdagen”, weet Verbaan. De schoonzoon kan door alle afzettingen zijn werk lastig bereiken. Het zou misschien een idee zijn, oppert Verbaan, om de top „op een plekje te houden waar het niet zo druk is. Denk aan Appelscha. Nu gooi je de hele stad plat.”
Of de strenge veiligheidsmaatregelen de lunchroom aan de Frederik Hendriklaan klanten gaan kosten, is voor uitbater Anthony ten Berge nog koffiedik kijken. „Kantoren in de buurt zijn tijdens de top gesloten. Maar misschien krijg ik bijvoorbeeld verslaggevers als klant.”
De 79-jarige R. Leopold, woonachtig aan de Jan Willem Frisohof, is vanwege de veiligheidsmaatregelen beperkt in zijn bewegingsvrijheid. „Je kunt moeilijker je huis uit. Ik ga lopend weg of op de fiets.” Er is in de buurt een pendelbusje geregeld. Leopolds vrouw: „We zitten in een open gevangenis.” Ze wijst naar een wit bouwsel, opgebouwd in verband met de top. „Ik vroeg net aan een van de kerels die daar aan het werk waren, waar die tent voor is bedoeld. Toen kreeg ik als antwoord: Dat is geheim.”
De organisatie van de atoomtop is een „gigantische operatie”, zegt Leopold. „Men neemt het zekere voor het onzekere. Ik denk dat men achteraf zal zeggen: „Dit is eens maar nooit weer.” Zo’n top kost sloten met geld.” Zijn buurtgenoot Ronald Blom vindt dat de veiligheidsmaatregelen voor de top zorgen voor een „behoorlijke ontwrichting van het dagelijkse leven.”
De leerlingen van Nutsschool Zorgvliet, gelegen vlak het World Forum, krijgen maandag en dinsdag vrij. De school is niet optimaal bereikbaar. Van geklaag over bereikbaarheid tijdens de atoomtop wil directrice Sylke Bosch niet weten. „Ik ben helemaal niet negatief over de top. We doen er iets mee in het onderwijs aan kinderen. We hebben het met onze leerlingen over de top. Hoeveel mensen doen er aan mee? Waar slapen al die mensen? Hoe gaat het er aan toe op Schiphol? Leerlingen van groep 8 brachten in februari een bezoek aan het World Forum. De wethouder heeft prachtig verteld over de top.”
Buren NV, advocaten, notarissen en belastingadviseurs, ligt in de „zwaarst beveiligde zone”, weet marketing- en communicatiemanager Alexandra van Tekelenburg. Dat betekent dat het werk op het kantoor behoorlijk wordt gehinderd. „De eigenaren zijn hier niet blij mee. Zelf neem ik een vakantiedag op en doe ik een dagcursus.” De top is „goed” voor Den Haag, denkt Van Tekelenburg. „Al die mensen die bij de top betrokken zijn, moeten eten, drinken, slapen, en ze kopen cadeautjes”.
Pien, moeder van drie kinderen, bekijkt de zaak van de zonnige kant. „Fantastisch dat Nederland zo’n top mag organiseren. Het is een spannend project. De hele wereld is hier. Nederland staat in de schijnwerpers.”Automonteur Jan van Leeuwen kan wat lastiger bij zijn werk komen. Maar de top heeft z’n charme. „Vanmorgen zag ik vijftien legerhelikopters in de lucht. Echt mooi.”