Politiek

Krouwel: CDA leidt aandacht af van verlies met klacht tegen Ipsos

DEN HAAG. Niet het CDA, maar opiniepeiler Ipsos kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste klappen. Ipsos voorspelde in een eerste prognose een verlies van meer dan 4 procent, maar dat bleek reuze mee te vallen. Dat het CDA Ipsos nu kritiseert, is echter onterecht, stelt politicoloog André Krouwel.

Haytze Teerink
21 March 2014 10:58Gewijzigd op 15 November 2020 09:32
CDA-leider Buma en partijvoorzitter Peetoom in Den Haag, daags na de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP
CDA-leider Buma en partijvoorzitter Peetoom in Den Haag, daags na de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP

Krouwel benadrukt liever hoe knap het is dat de peiler het in de meeste gevallen wel bij het juiste eind had. „Het is acceptabel dat Ipsos er bij het CDA 4 procent naast zat”, zegt Krouwel, behalve universitair hoofddocent aan de VU in Amsterdam ook de man achter Kieskompas. „De meeste opiniepeilers hanteren een foutmarge van 3 tot 5 procent. Van een blunder is dus geen sprake. Ipsos heeft voor zo’n 96 procent zeker kunnen voorspellen hoe het zou lopen. Op een steekproef van een paar duizend mensen vind ik dat zeer acceptabel.”

De christendemocraten konden zich gisteren niet bepaald vinden in de lezing van Krouwel. Het CDA heeft een gesprek met Ipsos aangevraagd om uit te vinden waarom de peiler er zo naast zat. „Maar dat weten ze heel goed bij het CDA”, meent Krouwel, die erop wijst dat er altijd groepen zijn die ondervertegenwoordigd zijn in peilingen. „Probeer maar eens een vrouw van onder de 24 aan de lijn te krijgen. Die neemt haar telefoon niet op als ze een onbekend nummer op het schermpje ziet, dus die krijg je niet in je steekproef.” Het gevolg is dat de mensen die opiniepeilers wel te spreken kunnen krijgen zwaarder gaan meetellen. „Daardoor sluipen er fouten in”, legt Krouwel uit. „De enige manier om zekerheid te hebben, is door iedereen in Nederland bij peilingen een eigen stemkastje te geven. Maar dat is te duur.”

Daarnaast is lokale politiek moeilijker te voorspellen dan landelijke, erkent de politicoloog. „Elke streek heeft zijn eigen dynamiek. In Rotterdam speelt D66 amper een rol, terwijl die in Amsterdam en Den Haag de grootste werd. De mening van iemand in Limburg kun je niet baseren op de mening van iemand in Noord-Nederland. Die dynamiek krijg je niet in je steekproef.”

Dat het CDA nu de pijlen op Ipsos richt, vindt Krouwel dan ook een truc. „De partij leidt de aandacht af van het eigen verlies, want ondanks dat het minder erg is dan verwacht, is er van verlies nog steeds sprake. Juist bij de raadsverkiezingen had het CDA als oppositiepartij kunnen herrijzen. Wat was een gunstiger moment geweest om te scoren? Het CDA heeft de laatste tijd in de Kamer alles goed gedaan en nog verliest het. Dan kun je wel op Ipsos gaan schelden, maar dat slaat nergens op. De partij zit structureel in verval.”

Iets wat Krouwel overigens betreurt. „Als we het CDA kwijtraken, verliezen we veel kennis en kwaliteit. Daar wordt dit land niet beter van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer