Tevredenheid in Kamer over ammoniakconvenant
DEN HAAG. Het convenant dat staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) dinsdag met de agrarische sector heeft gesloten om de ammoniakuitstoot te beperken, bevalt de christelijke partijen in de Tweede Kamer. Maar ze willen meer.
De afspraken moeten leiden tot een reductie van de ammoniakuitstoot in de veehouderij met 10 procent in 2030. Dat biedt boeren nabij Natura 2000-gebieden dan weer ruimte om hun bedrijf verder te ontwikkelen.
„Goed dat het agrarische bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid neemt”, reageerde CDA-Kamerlid Geurts dinsdag. „Nu het kabinet nog.” Hij wil dat het debat over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) weer wordt hervat. „Het is belangrijk dat er snel een juridisch houdbare wet komt. Op dit moment ligt de vergunningverlening stil. Niet alleen voor agrarische activiteiten, maar ook voor infrastructuur, zoals de rondweg om Voorthuizen.”
SGP’er Dijkgraaf is ook blij met het convenant, maar plaatste wel twee kritische kanttekeningen. De ontwikkelruimte die ontstaat door ammoniakreductie moet echt ten goede komen van veehouderijbedrijven, vindt hij. „Verder moeten we voorkomen dat extra emissiereductie veiligheidsproblemen gaat opleveren. Het ammoniakbeleid is nu mede debet aan ongewenste gasontwikkeling en -ophoping in stallen en mestopslagen.”
De Kamer moet door met de PAS, meent hij. Dat vindt ook LTO Nederland. Wel maakt Dijkgraaf zich, net als CDA, VVD en PVV, nog zorgen over de juridische houdbaarheid ervan.